Skip links
Маринатор

Маринатор

Loading

Какво е маринатор?

В статията представяме един сравнително нов уред за обработка на храна – маринатор.

За много вкусни ястия е необходимо предварително мариноване на суровините. Този процес е дълъг, за месните продукти може да отнеме почти един ден. За да се ускори процеса, е създадено такова устройство като маринатор. Това е устройство, предназначено за мариноване на храна, истински вълшебник за всяка кухня.

От глинените съдове до електронния кухненски помощник.

Мариноването отдавна се използва от хората. Доста отдавна те осъзнават, че добавянето на сол и киселина, например, към парче месо не само предотвратява развалянето му, но и ускорява времето за готвене… И най-важното – прави го по-вкусно.

Процесът на мариноване бива подобрен с въвеждането на нови съставки за маринатата. Обемът, в който са мариновани продуктите, не е от основно значение. Едва с развитието на индустриалното производство възниква въпрос: какво да мариноваме и как да механизираме този процес.

Но ако за предприятията този проблем е решен от дълго време, тогава в кухнята мариноването се извършва ръчно. Едва през 1988 г. американците Джордж Хенд и Роман Купър (Interplastic Corp.) получават патент за домашен маринатор. Това е система от контейнери с храна и марината. След известно време маринаторът е подобрен. За да се ускори процеса на мариноване, е добавена вакуумна помпа за отстраняване на въздуха от контейнера с продукти, а процесът е контролиран по електронен път.

Устройство на уреда.

Маринаторът се състои от херметически затворен контейнер, вакуумна помпа и електродвигател, който се намира в специален корпус с контролен панел. Ребрата на контейнера се вкарват в жлебовете на корпуса с електродвигател. Комплектът включва оребрена решетка за допълнително разбиване на парчета месо.
Устройството е компактно, заема малко място, което е много важно за кухнята. На дистанционното управление при по-простите модели има само бутони за включване и изключване. На по-скъпите има таймер и регулатор на температурата.

В допълнение към набора от бутони за управление, маринаторите се различават един от друг само по обема на контейнера и материала на производство: пластмаса, закалено стъкло или неръждаема стомана. Контейнерът от неръждаема стомана е по-здрав, но прозрачните контейнери позволяват да наблюдава процеса на мариноване.

Въздухът се изсмуква или с ръчна вакуумна помпа, или автоматично.  Маринаторът работи със стандартно напрежение 220 волта и има много ниска консумация на ел. енергия – почти на нивото на домакинска лампа.

Как работи маринаторът?

Уредът е много лесен за работа. Първо се приготвя маринатата. Месото, рибата или зеленчуците се нарязват на парчета с желания размер и се зареждат в контейнера. Готовите продукти се смесват с марината, въздухът се изпомпва от контейнера. След това двигателят се включва и контейнерът започва да се върти, докато продуктите се смесват старателно и се накисват.

Но основното предимство е, че след изпомпване на въздуха влакната на киселите съставки се разширяват във вакуум и буквално абсорбират маринатата. Процесът на мариноване се ускорява значително. Обикновено един работен цикъл на маринатора продължава от седем до десет минути, това е достатъчно за зеленчуци, риба, птиче месо. За по-твърди меса процесът може да се повтори. В резултат на това продуктите ще бъдат перфектно мариновани и готови за консумация или за по-нататъшна кулинарна обработка.

5/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Конвектомат "втора употреба" - CHEF & GASTRO
    Permalink
  2. Пресен лук: особености и кулинарна употреба - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни