Skip links

Маркетинг при съставяне на меню

Loading

Маркетинг и съставяне на меню: каква е връзката?

Маркетингът е първата и изключително важна стъпка, която играе решаваща роля при съставяне на меню в ресторанта. То в никакъв случай не е обикновен списък с ястия и напитки. 

Маркетолозите го определят като основен инструмент за привличане и задържане на клиенти. Информацията, получена от него, предоставя опции за по-точно и целенасочено формулиране на целите и мисията на заведението за хранене. 

Анализът на менюто е критичен процес за собствениците и мениджърите на ресторанти, които се стремят да подобрят тяхната рентабилност и повишат удовлетвореността на клиентите. Той включва следните параметри:

Определяне на целевата аудитория

Първата стъпка, преди съставянето на меню, да се открият потенциалните клиенти. Маркетинговите проучвания се ползват, за да идентифицират на техните предпочитания, диетичните потребности и покупателната им способност. Събраните данни се анализират, за да оформят рамките  на менюто. Те са гаранция, че то ще се хареса на бъдещата клиентела.

Бранд/ марка и послание

Изграждането на бранд/ марка не е лесна задача. Но всеки собственик на заведение за хранене трябва да се стреми да го има. По тази причина той трябва правилно да позиционира своето заведение без значение дали ще е луксозно или за бързо хранене. Менюто трябва винаги да предава точното послание за това, което заведението  предлага.

Ценова стратегия

И стигаме до цените. Оказва се, че определянето на ценовите параметри на ястията и напитките  в менюто се разглежда като ключово маркетингово решение. То отразява не само ценовия диапазон на предлаганите храни/ напитки,  но и включва желания марж на печалбата. Маркетингът в този ситуация е важен, за да се изгради оптималната ценова стратегия за привличане на клиенти и поддържане на рентабилността на заведението за хранене.

Дизайн и оформление на менюто

Преди клиентът да си поръча храна, той я „вкусва“ с очите си. По тази причина дизайнът на едно меню е сложен процес, който минава на няколко етапа: проектиране, изработка и оформление с използването на типография, цветове и изображения. Като резултат менюто трябва да бъде визуално привлекателно, четивно и интуитивно. Тоест, не просто да ангажира клиентите, но и  да ги накара да си поръчват. 

Меню инженеринг

Маркетинговият подход, известен като menu engineering не е от днес. Той се е доказал във времето. Става дума за класическата Бостънска матрица от 1970 година, която, в този случай, определя кои ястия/ напитки са предпочитани, кои са губещи или изгряващи. По отношение на менюто говорим за стратегическо поставяне и визуално подчертаване на определени ястия/ напитки, които носят или по-голяма печалба, или е необходимо да се   стимулира тяхната продажба.

Описания на ястията/ напитките

Описанието на предлаганите в менюто ястия и напитки оказва съществена роля на клиентите. Те могат да стимулират апетита, да провокират интереса и да увеличат продажбите на определени артикули. За целта са нужни точни, привлекателни и емоционални описания. 

Промоции, сезонни, специални и ограничени във времето предложения

Маркетингът при съставяне на меню е необходим и при промотиране на определени продукти в него. Наличието в него на сезонни или ограничени във времето ястия/ напитки е доста примамлива опция за всеки клиент. Това придава актуалност и формира клиентска лоялност. Като пример, това могат да бъдат оферти за happy hour,  отстъпки и менюта за специални дати и събития

Здравословни и диетични опции

Маркетингът в същото време е ценен както при идентифицирането и включването  на здравословни и диетични опции в менюто, така и за тяхното популяризиране. Те служат за привличане на клиенти като е възможно да се превърнат в USP. 

Онлайн поръчки и дигитално меню

Днес интернет е навсякъде, смартфоните също. По тази причина при онлайн поръчките и дигиталните менюта маркетингът оказва главна роля при тяхното създаване и оптимизиране. Сайтовете и приложенията на заведенията за хранене трябва да бъдат не само лесни и комфортни за употреба, но и да са привлекателни за клиентите.

Обратна връзка и адаптиране

Маркетингът е необходим и на друго ниво – за събирането на обратна връзка от клиентите за менюто. Така ресторантьорът може да го коригира спрямо предпочитанията на клиентите и променящите се пазарни тенденции.

Обобщено:

В 21-ви век класическият и дигиталният маркетинг са важни, за да има добре съставено меню, което утвърждава бранда/ марката и развива бизнес стратегия на заведението за хранене на база ангажираност на клиентите за дълъг период от време. 

5/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни