Skip links

Меню: изписване на ястията, напитките и съставките

Loading

Меню: изписване на ястията, напитките и съставките – защо този процес е важен?

След като сте избрали ястията, които искате да включите в менюто си, ще се сблъсквате с проблема как да ги опишете. Преди десетилетия в  ресторантите, съществуваше стандартизирана система за изписване на ястията, напитките и съставките. Днес не се забелязва подобна стандартизация. Главните готвачи се тези, които определят как ще бъдат изписани те в едно меню. Важното е описанията да са разбираеми за клиентите. Използването на безмислена професионална терминология, която гостът не разбира,  го карат да се чуваства несигурен и объркан. Важно е да се спомене основният продукт и техниката използвана за неговото приготвяне, а съпътващите компоненти просто да бъдат изброени.

Менюто е инструмент за продажба, така че е разбираемо да се стремите всяко ястие да звучи възможно най-привлекателно. Необходимо е в менюто да се съдържат точни описания на предлаганите готови ястия и напитки. Даването на подвеждащи имена на съставките от менюто е не само лъжа, но е и нечестно спрямо клиента. Това всъщност е незаконно и можете да бъдете преследвани за измама от закона.

ВАЖНО

  • Правопис: Език (Английски/ Други / Разбираемост/ Форма / Правопис / Референции (Речник на БАН, Български правописен речник, Duboux, Други речници)
  • Нормативни изисквания: Деклариране (Грамаж, Страна на произход, Хранителна стойност, Съставки, Алергени)/ Цена/ ДДС/ Работно време/ Адрес на фирмата/ Устен договор/ Истинност

Запомнете тези важни формулировки, когато изписвате менюто:

  • То е оферта и като такъва, текстът е форма на търговска комуникация.
  • Текстовете трябва да бъдат разбираеми и атрактивно формулирани. 
  • По-малкото е повече. В съвременният свят много обширните менюта са неподходящи.
  • Оферта, която се променя по-често, е по-добра.
  • Форматът трябва да е удобен, гостът да се чувства комфортно да чете през него.
  • Що се отнася до представянето, винаги се спазва традиционният ред: предястия, супи, риба, месо, десерти. Разбира се, днес са възможни и креативни решения. Въпреки това, те  трябва да бъдат насочени към конкретната целева група.
5/5 (1)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни