Skip links
Мотивация на персонала в ресторанта

Мотивация на персонала в ресторанта – 2 част

Loading

Ефективната мотивация на персонала в ресторанта трябва да се основава на няколко важни принципа.

Ето и тях, които са определящи за мотивация на персонала в ресторанта

Принцип на прозрачността

Всеки служител трябва много добре да разбере цялата същност на избраната мотивационна система, която е избрал ресторантьора. Благодарение на това той ще създаде стабилна логическа връзка. Тоест, правилните действия ще донесат бонуси, похвали и други награди, а грешните, напротив, ще доведат до определено наказание или лишавене от правото да се получават бонуси.

Разбира се, ръководството определя критериите за „коректност“, на които се основава цялата система на работа. Те наистина могат да варират значително в различните ресторанти. По този въпрос е особено важно установените правила да се спазват стриктно на практика. Например, ако е определено, че всички от персонала да са на работа до 8 часа сутринта, то ВСИЧКИ трябва да спазват това правило – от чистачката до собственика.

Освен това правилата могат да бъдат редовно преглеждани и допълвани при необходимост.

Принцип на обективността

Когато се възнаграждават хората от екипа, то трябва да се следват обективни, измерими показатели! Например може да се организира състезания сред сервитьори за най-високата средна сметка за определен период. Или пък конкерс за продажба на конкретни елементи от менюто. Основното е, че резултатите са лесни за изчисляване.

  • Установено е, че най-бързият начин да се „убие“ всяка мотивация у човека е да се накаже за проявена инициатива, която е единствено с най-добри намерения.
  • Следователно, дори резултатът да е много плачевен, един мъдър ресторантьор трябва да знае как  да изразява критиката по положителен начин, за да не обезсърчи екипа си да работи.

Принцип на признанието

Всички награди винаги работят в ресторанта при персонала. На първо място, трябва да се следват за по-добра мотивация на персонала в ресторанта класическите техники: дъска за похвали, служител на месеца, различни титли и сертификати и други подобни устни или писмени потвърждения за успех. Те наистина имат ефект и мотивират хората да работят още по-добре. В крайна сметка всеки обича да получава признание.

  • В много ресторанти талонът за един час почивка е особено популярен, което позволява на конкретен член на екипа да дойде на работа един час по-късно или да си тръгне час по-рано.
  • Хората от екипа с доказани професионални качества получават достъп до частни срещи  с ресторантьора или да вземат решения на по-високо ниво. По този начин не само се демонстрира доверие в човека, но и се повишавате неговата професионална компетентност.
  • Например, най-вежливите и приветливи сервитьори имат възможност да обслужват важни гости и известни личности.

Принцип на играта – какво означава това?

Говорейки за мотивация на персонала в ресторанта, не може да не споменем формата на игровия момент, който е основата на най-ефективните мотивационни системи.

Съвременните научни изследвания в областта на мениджмънта потвърждават един прост, но не по-малко значим факт: производителността на човека в различни области на живота се увеличава значително, когато той възприема своята дейност като игра. Този принцип е особено важен за младите членове на персонала в ресторанта.

Понякога ефективността на работата може да се увеличи няколко пъти, ако се облече рутинния процес в интересна форма, като по този начин се комбинират труда и емоциите в едно цяло.

Как да мотивираме персонала на ресторанта нематериално?

В първата част на нашата статия вече дадохме двата основни вида мотивация, а сега отново ще дадем следните опции, които не са свързани с финансови средства:

  • Предоставяне навременна и пълна информация,
  • Водене на разговори по професиионални теми в определен период от време,
  • Насърчаване при проявена инициатива,
  • Предоставяне на поле за самостоятелна и работа,
  • Възлагане на отговорности,
  • Определяне на съвместни и цели,
  • Предоставяне възможност за развитие,
  • Вземане на мнение на членовете на персонала, например, при планиране на менюто.

Все пак, нека да подчертаем, че и наказанията също са добър мотиватор.

Какви могат да бъдат те? Наказанията включват:

  • Предупреждение за уволнение;
  • Лишаване от нематериални стимули;
  • Допълнително работно време за лошо представяне или нарушение на трудовата дисциплина.
  • Финансови глоби от персонала за неспазване на норми и стандарти;

Това са 5-те най-добри мотивиращи инструмента за персонала в ресторанта:

  • Да се покаже смисъла и значението на това, което се прави, тоест, да се обвърже конкретен човек с целите на ресторанта и той да ги приеме като свои.
  • Екипът и средата за работа са много важни параметри като комплексно понятие.
  • Възможност за обучение, което е важно за  професионалното себедоказване и развитие.
  • Шанс за израстване в йерархията, което предоставя възможност за по-висока степен на професионализъм.

Ето така се изгражда ефективна мотивационна система в ресторанта, която не само повишава мотивацията на персонала, но и неговата ефективност а и внася разнообразие в монотонното ежедневие на екипа.

Вместо заключение!

Няма универсални техники за мотивация на персонала, които да работят еднакво добре във всички ресторанти. Тук важи правилото – което не работи, трябва да се промени. А това, което дава ефект – остава и се разработва.

Никога не е късно да споделите статията в социалниите мрежи с бутоните по-долу. А ако сте пропуснали първата част – можете да я прочетете ТУК.

 

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни