Skip links
наднормено-тегло-и-затлъстяване

Наднормено тегло и затлъстяване

Loading

Какво е наднормено тегло и какво е затлъстяване?

Наднорменото тегло и затлъстяването са резултат от образуването на необичайни или прекомерни телесни мазнини. Те могат да бъдат вредни за здравето.
Индексът на телесна маса (BMI) е съотношението на телесното тегло към височината. Той често се използва за диагностициране на затлъстяването и наднорменото тегло при възрастни. Индексът се изчислява като съотношение на телесното тегло в килограми към височината на квадрат в метри (kg / m2).

Пример: 64 кг : (1.7м x 1.7м) = 22.1 кгм2

Според СЗО диагнозата „наднормено тегло“ или „затлъстяване“ при възрастни се поставя в следните случаи:

  • Индексът на телесна маса е по-голям или равен на 25 – това е наднормено тегло;
  • Индексът на телесна маса по-голям или равен на 30 – това е затлъстяване.

BMI е най-удобната мярка за определяне нивото на затлъстяване и наднормено тегло в една популация, както за двата пола, така и за всички възрастови групи възрастни. Въпреки това трябва да се счита за приблизителен критерий. Тоест, може да съответства на различни степени на излишни килограми при различните хора.

Като цяло, повече хора умират от последиците от наднорменото тегло и затлъстяването в световен мащаб, отколкото от необичайно ниско телесно тегло. Хората със затлъстяване са повече от хората с поднормено тегло. Това важи за всички региони, с изключение на части от Африка на юг от Сахара и за Азия.

Какво води до наднормено тегло и затлъстяване?

Основната причина за затлъстяването и наднорменото тегло е енергиен дисбаланс. Реално калорийното съдържание на диетата надвишава енергийните нужди на организма. По света се забелязват следните тенденции:

  • повишена консумация на храни с висока енергийна стойност и високо съдържание на мазнини;
  • намалена физическа активност поради все по-заседналия характер на много дейности, промени в моделите на пътуване и нарастващата урбанизация.

Промените в диетата и физическата активност често са резултат от екологични и социални промени. Това са глобални проблеми, засягащи много хора по света.

Храна и наднормено тегло.

Приемът на големи количества нездравословна храна може да доведе до наднормено тегло и затлъстяване. Ето някои от храните, които могат да доведат до наддаване на тегло:

  • Фаст-фуд и силно преработени храни,
  • Преработено месо,
  • Пържени храни,
  • Сладки и газирани напитки и напитки,
  • Алкохол.

Какви са най-честите последици за здравето от наднорменото тегло и затлъстяването?

Повишеният индекс телесна маса е един от основните рискови фактори за незаразни заболявания като:

  • сърдечни заболявания и инсулт;
  • диабет;
  • нарушения на мускулно-скелетната система – особено остеоартрит;
  • някои видове рак (включително рак на ендометриума, гърдата, яйчниците, простатата, черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците и дебелото черво).

Рискът от тези заболявания нараства с увеличаване на наднорменото тегло. Нека повторим, че основната причина за затлъстяването и наднорменото тегло при много хора е, че консумират повече калории, отколкото изгарят чрез физическа активност. Когато броят на консумираните калории съвпада с броя на изгорените калории, теглото се поддържа в норма. Става дума за постоянен режим на балансирано хранене.

 

Все още няма оценки.

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни