Skip links
десерти

Най-вкусните десерти по ​​света

Loading

Кои са най-вкусните десерти от цял ​​свят?

Торти, кексове, пудинги, бисквити – изглежда, че във всяка страна по света хората не могат без десерти след обилно хранене. Днес ще говорим за няколко вкусни десерти от цялия ​​свят. Вече е време за ново пътешествие с кулинарен вкус!

Гулаб джамун (Индия)

За да се приготви десерта Gulaab Jamun се използват специални плодовете от индийско дърво Syzygium jambolanum. Основните съставки са брашно, мляко и малко стафиди и шам фъстък. Тестото се разделя на малки топчета, които по време на готвене ще се увеличат – почти като понички. Само, че за разлика от поничките, които обикновено се поръсват с пудра захар, Гулаб джамун се потапя в сладък сироп. Вкусът на сиропа може да се различава и зависи от района на Индия. Някои щати предпочитат розовата вода, други – шафран или цитрусов сок. След потапяне в сиропа се оставя десерта за една нощ, за да поеме повече от сиропа. Гулаб джамун, като тиквения пай, може да се сервира топъл или студен.

Торта Павлова торта (Австралия и Нова Зеландия)

Този десерт е много популярен в Австралия, Нова Зеландия и Англия. Не може да се закупи тази торта в магазина на ъгъла или най-близкото заведения за хранене. Тортата се сервира се само в шикозни ресторанти. Освен това изобщо не е калоричен, така че дори младите дами, които са на диети, могат да му се насладят. Ето точната рецепта ТУК.  Винаги се сервира с плодове – ягоди, киви, малини или праскови.

Сопапийяс (САЩ)

Името на този десерт най-вероятно идва от испанската дума sopaipa – в превод  „сладко пържено тесто“. Sopapiyyas е виден представител на цяло семейство десерти, които са разпространено в редица страни от Латинска Америка. И се появява за първи път преди около 2 века в Ню Мексико. Може да се консумира отделно или да се потапя в мед, което разкрива вкуса му по съвсем нов начин.

Тирамису (Италия)

Родината на този десерт е Сиена, град в северозападната част на Италия в провинция Тоскана. Той е  антипод на тежкия американски пай – лек, донякъде напомнящ пудинг от тапиока или бита сметана. Тирамисуто се приготвя лесно с класическа рецепта. В момента е десерт, обожаван в  целия свят.

Бадемови бисквити (Китай)

Този десерт идва при нас от Китай, но сега е популярно по целия свят. Много американци, например, често отиват в китайски ресторант само за да купят кутия от любимите си бисквити. Понякога се сервират като комплимент след обилно китайско меню.

Плодова салата (Централна Африка)

Няма нищо по-здравословно от плодовата салата. Става дума за десерт, който е дори по-здравословен от основното ястие. В Африка няма точен състав за приготвянето на салатата, но най-често тя включва диня.

Пудинг (Англия)

Англия рядко може да се похвали с особено вкусни и изискани ястия. Британците обаче явно са майстори на QUEEN OF PUDDINGS. Това, което отличава този пудинг от останалите, е заливката – не самият пудинг удря вкусовите рецептори, а сладкото от ягоди, което се стича отстрани.

Чурос (Испания)

Изобретението на El churro дължим на Испания. В наши дни се среща в почти всяко кътче на света, включително в корейските киносалони. Чурос са меки тестени пръчици, много подобни по форма на звезда, когато се нарязват. Десертът е направен от пшенично брашно и други специални съставки.

Баклава (Турция)

Този неземен десерт сега обикновено се свързва с Гърция, но за първи път се появява в Османската империя в Турция. По това време гърците и турците активно обменят идеи и кулинарни изкушения, които включват и баклава. Можете да се опита десерта например на един от шумните базари на Истанбул – заедно с хиляди други невероятни турски сладки.

Кестенови квинтони (Япония)

Обикновено те са по-подходящи при посещение на кино, отколкото за пълноценен десерт в ресторанта. Забележете – и са твърде вкусни. Основната съставка е кестен с добавка на сладки картофи, захар, сладък сос и оцет. За приготвянето им са подходящи само особени вид кестени, които могат да се намерят в Япония и Южна Корея.

 

4/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни