Skip links

Класификация на видовете обработка на продуктите

Loading

Представяме ви класификация на видовете обработка на продуктите за готвене

Видовете обработка на продуктите за готвене са се развивали едновременно с кулинарното изкуство и показват начина, по който човек е искал да постигне определена цел или вкус. Всяка една обработка се отличава със своя специфика и при правилното й прилагане е налице съответният резултат, който човек установява по време на нейната консумация.

Самото обработване може да се осъществи при различни условия. То зависи от вида на средата, нейната температура и начина, по който се въздейства върху продукта.

Хранителните продукти при извършване на тези процеси се довеждат до състояние на кулинарна готовност. Готовата храна се характеризира с определени органолептични качества като: консистенция, цвят, мирис и вкус.

Има два основни вида обработка, а именно:

Физическа обработка: метод, при който въздействието върху продукта се осъществява чрез промяна на физическите характеристики на самия продукт или околната среда. Физическата обработка условно се дели на два подвида:

  • Механична обработка, при която продуктът е подложен на пряко механично влияние: рязане, кълцане, начукване.
  • Температурна обработка, при която продуктът е изложен на температурно влияние (топло и студено)

Химическа обработка: метод, при който даден продукт се обработва чрез промяна на pH, неговото или това на средата в която се намира следователно киселинно или алкално  (например, мариноване) или има промяна в резултат на естествени биохимични процеси, протичащи в продукта при определени условия (например, ферментация).

Прочетете още: Основни видове паста: огромно разнообразие

Любопитно: храносмилането при човека също включва механична и химична обработка на храната. При механичната храната тя се раздробява на малки парченца, овлажнява се и се разтваря в секретите на храносмилателните жлези. Това силно облекчава нейната химична обработка (увеличава се общата повърхност на частиците), при която хранителните вещества се разграждат чрез химични реакции под действието на ензимите на секретите.

Видове обработка на продуктите за консумация според етапите

Според етапите на приготвянето на продуктите за консумация се различават 3 вида обработка:

  • Предварителна обработка: става дума за много важна стъпка, която обикновено се подценява. Особено внимание се отделя на този етап в японската и китайската кухня. Тук, първо, се измиват добре продуктите. Също така, почти всички продукти е възможно да се нарежат или обелят. И по-специално предварителната обработка включва:

– за месо: отстраняване на фасции, сухожилия, кокали, начукване, паниране, мариноване

– за риба: изкормване, миене, рязане на перки, отстраняване на кости, хриле, пълнене.

– за домашни птици: почистване на перата и перушината, изкормване (отстраняване на неизползвани вътрешни органи), отстраняване на кожата.

– за зеленчуци и плодове: измиване, премахване на семки и дръжки.

– за зърнени култури: измиване, почистване, накисване.

– за брашно: пресяване, сушене.

  • Основна обработка: при нея има обработка на продукта, след което той се превръща в самостоятелно ястие, готово за консумация. Така че, например, ако резултатът от готвенето трябва да бъде картофено пюре, то варените картофи, въпреки факта, че са подходящи за храна, не могат да се считат за край на основната обработка.
  • Довършителна обработка: при тази обработка на крайния продукт се постигат различни цели, които включват: подобряване и придаване на нюанси на вкуса, фламбиране, оптимизиране външния вид на продукта, използване на спомагателни материали, елиминиране на видими недостатъци и нарязване.

Споделете статията, ако Ви е харесала, с бутоните по-долу.

 

5/5 (11)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Нискотемпературно готвене - Chef and Gastro
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни