Skip links
Отглеждане на ориз

Отглеждане на ориз и употреба

Loading

Отглеждане на ориз – много хора се задават въпроса защо той расте във вода, когато  изобщо не е влаголюбива култура.

Но защо тогава се отглежда във вода?
Цената на ориза понякога може да изглежда висока, но е ресурсоемко производството на ориз.
Оризовите насаждения удивляват с външния си вид. Някои от тях се състоят от много нива, което заедно изглежда просто страхотно. Въпреки това зад ярка картина стои сложна и старателна работа. Хората при отглеждане на ориз работят на ръка, жертвайки здравето си всеки ден за прилична реколта.

Отглеждане на ориз – история.

Оризът се отглежда на планетата от над 7000 години. Помислете само за това число! През това време хората успяват да развият около 8 000 разновидности на тази култура. Оризът е основен продукт в диетата на повечето жители на Югоизточна Азия. И неговото производство е в основата на икономиката на азиатските страни.

Според статистиката китайците отглеждат най-много ориз. Годишната реколта от зърнени култури е най-малко 140 милиона тона. Интересното е, че производството му е установено не само в Азия, но и в Бразилия, но не до такава степен. Културата е популярна и в Щатите, Австралия, Турция и България.

Как се отглежда ориза?

Той е уникална култура, защото се отглежда във вода. В този случай растението не се счита за влаголюбиво. Наводнените полета са по-скоро трик, отколкото необходимост. Факт е, че плевелите обичат да растат на оризови насаждения. За да се отърват веднъж завинаги от риска от появата им, азиатците измислят тази водна  технология. Това е много по-удобно. Освен това по този начин не трябва да се използват вредни химикали. Плевелите са наистина сериозен проблем, защото засягат пряко реколтата.
Процесът на отглеждане на ориз е много вълнуващ. Първо, растението се покълва в специални кутии. И тогава разсадът се засажда ръчно. Само си представете колко време отнема. Когато остават 2 седмици до прибиране на реколтата, водата се източва от нивите.

В САЩ технологията е различна от азиатската. Там полетата веднага се засяват със семена с помощта на самолет. Някои сортове ориз се отглеждат без да се наводняват нивите. Растението се чувства добре, но поради плевелите добивът все още там е по-нисък..

Трябва ли да се изплаква ориза преди готвене?

Разбрахме как става производството на ориз. Сега да преминем към по-належащи въпроси. Трябва ли оризът да се измива преди готвене? Разбира се, Да, но в някои случаи.Първо, по този начин ще се отървете от възможни замърсявания и примеси в зърнените култури. Второ, необходимо е готовият ориз да стане ронлива. Факт е, че зърнените храни съдържат голямо количество нишесте.

Въпреки това има ястия,при които оризовите зърна не трябва да се мият преди готвене. Това е класическото ризото. Трябва да се отбележи, че не целият ориз ще се слепи след готвене, ако не го измиете. Зависи от вида на зърнената култура. При определени рецепти оризът се измива, след като е сварен.

Продават се специални уреди за варене на ориз, които гарантират, че оризат ще е перфектен при консумация.

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни