Skip links
Пет сетива

Гответе за всичките пет сетива

Loading

Истинските готвачи знаят винаги по как да повлияят на вкуса на ястията, за да предложат вкусна храна на своите клиенти.Те готвят не само за вкус, а за всичките пет сетива.

Гответе за всичките пет сетива!

Добрият готвач се познава не само по това, че умее да постигне баланс между познатите пет вкуса в ястията си, но и по това, че съзнателно обръща внимание на аромата. Студените храни не позволяват на вкусовите брадавици да възприемат изцяло вкуса. Поради тази причина студените супи трябва да бъдат овкусявани по-щедро. Наистина те практически са лишени от аромат. Ароматът на ястията, който гъделичка обонянието ни, прави вкуса още по-интензивен.

Обонянието е ключово при храната.

Така че обонянието и ароматът играят съществена роля при вкусовото възприемане на което и да е ястие. В същото време мирисът на храната възбужда апетита и ни предпазва от евентуално развалени храни. Без обоняние е изключително трудно да усетим разликата между ягодов и ванилов сладолед, между паста карбонара и паста с водка. След тези обяснения и примери, със сигурност ,вече всеки разбира, каква изключително значение в кулинарията имат обонянието и вкусът. В никакъв случай обаче не бива да занемаряваме и останалите три сетива!

Очите също “гладно” поемат красивата храна.

Твърди се, че красиво поднесеното ястие обикновено е по-вкусно. Но това е по-скоро внушение. За да докаже този принцип, изследователят от Университета в Бордо, Фредерик Броше, е направил експеримент. Той е поднесъл на винени експерти по чаша червено и чаша бяло вино. С обичайния за сомелиерите изискан многословен речник те описали в детайли двете вина. Също и разликите помежду им, само че …  и в двете си чаши всеки експерт е бил получил едно и също бяло вино, оцветено в едната от чашите с неутрален оцветител.

По отношение на храната може да се каже същото. Поставете пред пробни дегустатори две купички шоколадов пудинг от 2 различни вида шоколад. Какво ще сторят те? Най-вероятно ще посегнат към уж “по-шоколадовия ”по-тъмния пудинг”. Тоест, надяват се да усетят по-плътен и наситен шоколадов вкус. Ако обаче същите дегустатори са с превръзка на очите, тогава резултатът от техния избор ще бъде далеч по-различен. Така че е вярно – ние наистина се храним и с очите си.

Отделете внимание на текстурата на храната!

Още по-важна от вида на ястието обаче е неговата текстура. Недоопечено блудкаво пилешко или жилавата пържола, лишена от сочност, изобщо не могат да се мерят с хрупкаво пиле или сочно парче говеждо с нежна текстура. Голяма част рецептите си поставят именно с тази цел – да дадат оптималната текстура на ястията.

Не подценявайте звуковете при готвене!

Акустичното възприятие може и да не е от значение за консумиращия храната, но за приготвящия храната акустиката е важна. Да дадем един пример – когато сложим зеленчуци в горещ тиган, трябва да чуем как те цвърчат. Ако не чуем нищо, значи тиганът още не е е достатъчно горещ.

Овкусявайте студените храни по-щедро!

При охлаждане ястията често губят част от аромата/ вкуса си, затова в тези случаи трябва да сме по-щедри при подправянето. Това, разбира се, трябва да е с мярка и без да се прекалява. За да не пресолим обаче нищо, преди охлаждането на храната, тя трябва да се посоли точно колкото трябва, а непосредствено преди сервиране, пак се слага сол, но прецизно само колкото е нужно.

Добавяйте подправките в точния момент!

Силно ароматните билки като мащерка, розмарин, риган и салвия се слагатв началото на приготвянето. Това дава възможност те да разгърнат пълния си аромат и освен това да омекнат, така че да не влошат текстурата на ястието. Деликатните подправки като магданоза, кориандър, естрагон, див лук и босилек слагайте най-накрая, за да не загубят свежия си цвят и ароматния си пресен вкус.

Добрите готвачи се грижат за всичките пет сетива и така постигат по голям успех сред клиенти на ресторанта.

 

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни