Skip links
План на кухнята

План на кухнята в ресторанта и обзавеждане

Loading

Представяме ви 9-те фактора, които трябва да вземете предвид при етажния план на кухнята на вашия ресторант и съответно при обзавеждането.

Има много фактори, които трябва да се вземат предвид. Няма две еднакви кухни на ресторанти, особено между различните типове ресторанти – пълно обслужване, бързо обслужване и т.н. Въпреки това, има някои фактори, които всеки дизайн за план на кухнята трябва да се следва.

Ето кои са  основните девет фактора:

  • Гъвкавост и  ефективност
  • Простота
  • Работен процес в кухнята
  • Хигиена и безопасност на храните
  • Контрол и обучение
  • Енергийна ефективност
  • Вентилация
  • Поддръжка
  • Професионално кухненско оборудване

Нека ги разгледаме по обстойно.

Гъвкавост и  ефективност

Кухнята трябва да бъде толкова гъвкава, колкото е и вашето меню. Вашият ресторант има ли ежедневни специалитети? Сменяте ли менюто си всеки сезон? Наличието на модулна кухня е добра идея. Така с оборудване на колела или работни станции ще може да се изпълняват множество задачи. Това ще ви помогне да използвате пространството по-ефективно.

Простота

Как можете да направите кухнята си достатъчно лесна при експлоатация? Работното пространство в ресторанта  не трябва да е объркваща за навигация – това е важно за всеки план на кухнята.

Спестете място (и пари), като използвате само оборудването, от което се нуждаете. Помислете къде да поставяте определени станции, за да направите работния процес в кухнята лесен.

Работен процес в кухнята

Повечето кухни са хаотични. Това е естеството на кухнята; това е част от професията на готвач. Въпреки това, най-добрите кухни използват този хаос в своя полза.

Експертите в този бранш препоръчват да проектирате вашата кухня с зони по функции: почистване, съхранение и инвентар, приготвяне на храна, готвене на храна и обслужване. При това оформление зоната за изхвърляне на отпадъци и почистване е далече от зоната за готвене. По този начин готовите ястия излизат от кухнята от едната страна, докато мръсните чинии влизат в кухнята от друга

Хигиена и безопасност на храните

Оказва се, че липсата на миялни станции е една от най-големите грешки, които можете да направите, когато изготвяте  план на кухнята в ресторант. Всяка зона на кухнята трябва да набляга на безопасността на храната в ресторанта и здравните норми. Докато забавната част от проектирането на кухнята може да са зоните за готвене и подготовка, станциите за почистване са също толкова важни. Помислете къде ще се натрупат мръсните съдове, както и къде да поставите чисти съдове, така че да са лесни за достигане, когато поставя храна.

Контрол и обучение

В задната част на всеки ресторант трябва да има място за главния готвач, който да надзирава (и да обучава) помощник-готвачи на линия и останалите работещи. Наемането (и задържането) на добър персонал в ресторанта е проблем номер 1 за над 50% за ресторантьорите. Така че създаването на програма за стимулиране на работата в кухнята е изключително важно.

Енергийна ефективност

Професионалните кухни изискват много ел. енергия. Всъщност висок процент от бюджета на вашия ресторант отива за разходите за ел. енергия. Един план на кухнята налага стратегическото разполагане на оборудването за готвене, така че аспираторът да може да отстранява горещия въздух, да се поддържа кухнята по-хладна. А в същото време поставянето на хладилно оборудване да е възможно най-далече от източниците на топлина, за да предпази уредите от прегряване.

Вентилация

В същия дух на енергийна ефективност е важно да се помисли за вентилация на въздуха. Качеството на въздуха в работното помещение е важно. Оказва се, че миризмите и циркулацията на въздуха може да не са добре, ако няма подходяща вентилация. Може и да се монтират и пречистватели на въздух в цялата кухня, тъй като кухнята може да стане доста гореща.

Поддръжка

Грешка номер едно, която можете да направите при изготвяне на план на кухнята е да не осигурявате поддръжка. Представете си, че три месеца след отваряне на ресторанта фурната ви се повреди. Ако майсторът не може да я ремонтира веднага или липсва някоя част, може да се наложи да закупите друга. Това одначава, че редовно трябва да се проверяват уредите и прри малка неизправност – да се търси сервиз.

Планирайте най-лошото, като проектирате кухнята да бъде модулна, така че да можете да местите определени зони, за да получите достъп до оборудването, което може да се повреди. Това най-често са хладилници, печки и т.н.

Професионално кухненско оборудване

Подберете такова оборудване, което ви трябва точно за вашия тип ресторант. Не купувайте нищо излишно. Особено ако площта ви е ограничена. Повече за него четете ТУК.

 

4.5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни