Skip links
Пресен лук

Пресен лук: особености и кулинарна употреба

Loading

Пролетта настъпва и е време да обърнем внимание на една много полезна храна – пресен лук.

Този лук още е известен като зелен лук. За удължения си тесен вид зелените листа  се наричат ​​още и пера. Листата са още тръбести, сочни, бели в основата. Цветът е наситено зелен. Вкусът на лука е остър и пикантен. Отглежда се от семена и от стар лук. За пълното покълване на такъв зелен лук са необходими около 40 дни. От древни времена се използва като храна от хората. Разпространен е пресният лук по целия свят. Мнозина го отглеждат направо в жилището си – на первази на прозорци, балкони и лоджии. Зеленият лук обикновено се яде пресен, тъй като не се съхранява в това състояние за дълги периоди от време.

За прибиране на реколтата от пресен лук за зимата се използват традиционни методи – сушене, замразяване, консервиране (мариноване, осоляване).

Състав и калории.

Зеленият лук съдържа витамините А, В9, Е, С. А от минералижелязо, калций, магнезий, натрий, фосфор, манган, мед и калий.
Съдържание на калории – 32 kcal на 100 g продукт.

Oсобености при приготвянето му.

Както бе споменато по-горе, зеленият лук се консумира пресен. Именно свежите пера са богати на хранителни вещества и придават свеж оригинален вкус. Той се съчетава добре с топли ястия и студени предястия, различни салати, зеленчукови, месни и рибни ястия.

За топли ястия се препоръчва да го сервирате нарязан на кръгчета или на ленти.. В студени супи като например супа от цвекло ке слага се повече, отколкото например в борш, зелева чорба и други супи. Зелените пера намират широко приложение и за украса на ястия – закуски, сандвичи, пастети, салати, заливки и основни ястия. Използва се и като пълнеж за солени баници. Съчетава се добре с ястия с яйца и кисело мляко.

Ползи от консумациятя на пресния лук.

Зеленият лук съдържа огромно количество полезни вещества и е бил използван от човека от древни времена не само за храна, но и за медицински цели. Хората са забелязали, че яденето на зелен лук не само прави храната по-вкусна, но и помага в борбата с много болести.

 • На първо място, като средство за лечение на дефицит на витамини.
 • Второ, помага за укрепване на имунната система, като има общооздравителен ефект върху организма.
 • Трето,, поради голямото количество антивирусни вещества, той перфектно предотвратява кариес и заболявания на венците.
 • Четвърто, намалява холестерола и укрепва сърдечно-съдовата система.
 • Пето, отличен е при анемия и инфаркт.
 • Щесто, когато се консумира редовно, той създава антибактериална бариера в стомаха и предотвратява размножаването на вредните бактерии.

Може ли да е вреден този лук?

Няма очевидни противопоказания за употребата на зелен лук, но все пак в някои случаи е по-добре да го ограничите в храната при :

 • чернодробни заболявания;
 • бъбречно заболяване;
 • повишена киселинност на стомаха
 • възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • деца под 3 години;
 • хора, предразположени към алергични реакции.

Също така трябва да се използва с повишено внимание от бременни и кърмещи жени.

 

3.33/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни