Skip links
ресторантите със звезди Мишлен

Ковид удари ресторантите със звезди Мишлен

Loading

Оказа се, че Ковид пандемията вгорчи живота на ресторантите със звезди Мишлен.

Звездите Michelin наистина са върха на класацията за успеха на един ресторант. Но доста собственици на ресторантите с такава звезда или звезди стават все по-гласовити относно силния натиск да спазват толкова строги стандарти. Тъй като пандемията не спира, решимостта на  Michelin да продължи да отстоява критериите си, може да доведе до проблеми. И то в период, когато ресторантите често за затворени.

Лондонският ресторант Ledbury е сред заведенията със звезда Мишлен, които ще бъдат затворени завинаги по време на пандемията. Други престижни ресторанти вече отправиха призиви за прекратяване на дейността предвид извънредните обстоятелства тази година.
Covid-19 е един от редицата фактори през 2021 г. за отмяна на наградите James Beard, престижният американски еталон за кулинарен успех, в категориите ресторанти и готвачи.

Каква е истината?

От 1926 г. във Франция, а после по целия свят, кулинарните звезди са не само знак за качество, но и също така помогнаха за повишаване на популярността на френския гигант за гуми Michelin.

Въпреки че не всеки готвач се стреми да ги спечели за ресторанта си – някои от тях са отказали и са ги върнали – безспорно е, че няма по-влиятелен белег за успех от тях. И така, като се има предвид сегашното тежко състояние на ресторантьорския бизнес, защо инспекторите на Michelin все още посещават ресторанти, инспектират и награждават със звездите си? И в това време на несигурност, звездите ще продължават ли да носят престижа, който са имали някога?
Международният директор на справочника, Clare Reichenbach, настоява, че сега повече от всякога инспекторите на Michelin имат важна роля. Той смята, че техният критичен поглед е за добро, да е подкрепа на обсадената индустрия.

И все пак…

Това са времена на сеизмични сътресения за световната индустрия на ресторантите. Десетки хиляди заведения се затварят, стотици хиляди хора са останали без работа. Препитанието е унищожено и мечтите са разбити.
И все пак, през 2021 година, както винаги, Michelin продължи да награждава или да премахва звезди и да публикува взискателните си изисквания… Не е ли малко жестоко?

Време за оцеляване е…Затова Michelin има специални проекти като Le Bon Menu във Франция, като използва социалните медии, за да подкрепя готвачи, помагащи на нуждаещите се, и подкрепя ресторанти, които са се ориентирали към храна за вкъщи, доставка и други бизнес модели.
Но истината е една – много от ресторантите със звезди Мишлен – особено тези с две или три звезди – получават своите приходи от туристи, които сега отсъстват поради глобалните ограничения за пътуване. И какво ще стане – бъдещето ще покаже какво се случва с ресторантите със звезди Мишлен.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Как да наемем и задържим добрите кадри в ресторанта - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни