Skip links
Стари рецепти

Две стари рецепти за Коледа

Loading

Предлагаме Ви 2 стари рецепти за Коледа, които можете да използвате за този празник

Със сигурност в старите рецептурници има доста интересни рецепти. Готвачите и тогава са спазвали пропорциите като се приготвяли вкусни ястия с най-разнообразни продукти. Предлагаме Ви 2 рецепти за Коледа в автентичен вид. Те със сигурност, ще Ви допаднат.

Първа рецепта за Коледа

Капуцински щрудел

Предлагаме Ви рецептата „Капуцински щрудел“, защото тя е лесна, продуктите не са сложни и става бързо. Трудно ни е да обясним защо е наречена така, но пък наистина се получава разкошен коледен десерт.

Продукти:

За корите

За плънката

  • 200 мл вода
  • 15 г захар
  • 200 г сладки счукани бадеми
  • 5 г канела
  • 100 г стафиди
  • нарязана кора от половин лимон

Приготвяне:

Първо се разтваря маята в млякото и се оставя за 30 минути, а после се прави тестото. За плънката захарта кипва във водата, добавят се счуканите бадеми, стафидите, канелата и нарязаните кори на лимона.
Тестото се разточва, слага се плънката, завива се и се пече. Непроменено: Тестото се разточва, слага се плънката, завива се и се пече до състояние на готовност.

Втора рецепта за Коледа

Втората рецепта е за „Ложена баница“. Баницата е традиционна храна за българина. В случая предлагаме рецептата за ложена баница, която се различава от класическата баница. Майсторлъкът тук се крие в точенето на корите, които са важни за приготвянето на баницата. Интересно е, че се споменава термина гюзлеме, който е характерен за турската кухня.

Продукти:

За корите

За плънката

Приготвяне:
Първо се омесва твърдо тесто, правят се 4 топки и всяка се разточва малко, колкото една длан. После се мажат с маслото и се разточват на кора с диаметъра на тавата. Правят се 6 кори за баница и се оставят да поизсъхнат.
Тавата се намазва с масло и започват да се редят корите. Те се слагат по 2 и между тях се залива готовата смес от яйца и сирене, което е натрошено. Накрая се нарязва на ромбове. Пече се и след изваждане се наръсва със захар.

Ако тези рецепти за Коледа са Ви допаднали, споделете ги в социалните мрежи с бутоните по-долу.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни