Skip links
Ротационен изпарител (евапоратор)

Ротационен изпарител (евапоратор)

Loading

Ротационен изпарител (евапоратор) – ето какво представлява.

Ротационният изпарител е устройство за дестилация, което съществува от няколко години в кухните на реномираните ресторанти и престижни барове. Нарича  се и евапоратор (нем. Evaporator по лат. evaporo ‘превръщам в пара’) .Това е устройство, използван за дестилация на разтворител, обикновено с приложение в химическа лаборатория, а сега става все по-популярен в кухнята. Можете да използвате ротационен изпарител и в домашни условия.

Нека разберем сега какво представлява ротационният изпарител и защо някои барове и ресторанти са решили да закупят този скъп уред.

Каква е разликата между ротационния и конвенционалния изпарител?

Особеността на ротационния изпарител е, че е проектиран да бъде свързан към вакуумна помпа. Тази помпа изтегля въздух от вътрешността на дестилационния кръг, намалява налягането в системата и следователно понижава температурата на кипене на течността.

За да разберете по-добре тази концепция, помислете как варира температурата на врящата вода:

  • на морското равнище водата кипи при 100°C,
  • във високите планини, например на 4000 метра надморска височина, тя кипи при 86°C. Това е така, защото на голяма надморска височина атмосферното налягане е по-ниско.

Ротационният изпарител може да дестилира дори при 20°C или по-малко градуса. Както можете да си представите, това има безброй предимства! Нека ги разгледаме заедно.

Предимства на уреда.

  • На първо място има икономии на енергия, тъй като течността не трябва да достига температури над 78°C, както при обикновените изпарители. За ограничена употреба, като бар или кухня, спестяването на енергия вероятно е незначително, докато при други случаи е много важно.
  • Намаляването на температурата на кипене позволява дестилация при ниска температура. Дестилирането при ниска температура позволява да се запазят всички онези вещества, които са чувствителни към този параметър.
  • В допълнение към понижаването на налягането, изтеглянето на въздух от системата има и друго следствие. Вътре във веригата количеството кислород е изключително ниско, което предполага ниско окисляване на продукта, който се третира!

Нека сега да разгледаме какви са двете основни приложения на този уред в барове и кухни.

  • Пресният плодов сок се състои от вода, захари, киселини и други вещества, включително ароматни. Ротационният изпарител ви позволява да отстраните водата от сока, като концентрирате сока и го правите много по-вкусен. Помислете за Дайкири, приготвено с концентрат от сок от лайм или Bloody Mary с пресен доматен сок. Студената редукция не води до промени в продукта поради температурата! Сокът ще остане свеж, сякаш прясно изцеден, но с повече вкус!
  • Можете да дестилирате с евапоратор тинктури, получени от подправки или ароматни билки. След екстракция в алкохол, например, мента, можете да дестилирате и да получите прозрачен дестилат с аромат на мента.

Снимка:https://eur.vevor.com

4/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни