Skip links
санитарен контрол в ресторанта

Хигиена и санитарен контрол в ресторанта

Loading

Хигиена и санитарен контрол в ресторанта – защо са важни?

Системата за контрол на качеството на ресторанта включва хигиената и санитарния контрол. Един от първите проблеми, с които се сблъсква собственикът на заведение за хранене, е издаването на разрешителни. За да получи всички документи, институцията трябва да спазва всички санитарни изисквания: към салона и кухнята, вентилацията и климатизацията, отоплението, водоснабдяването, осветлението, ограничаването на производствения шум, поддръжката на помещения, оборудването, обработката на суровини, разпределението на храна и др.

Контролът на качеството в ресторанта включва проверка на спазването на санитарните изисквания за помещенията, съдовете, служителите, инвентара и др. Всички служители трябва да преминат медицински преглед и да получат здравна книжка преди наемане на работа: администратори, готвачи, сладкари, сервитьори, ръководители на производство, кухненски и складови работници, чистачки.

Санитарни изисквания за лична хигиена на персонала:

  • Всички връхни дрехи и лични вещи са в съблекалнята в гардероби.
  • Къси нокти и прибрана коса
  • Минимум декоративни елементи по ръцете, шията и главата
  • Специална униформа и обувки, съобразени със спецификата на работата
  • Добро здраволовно състояние, което изключва наличието на определени болести, тоест редовна лична здравна книжка

Какво още е задължително и за хигиената на обекта?

  • Всички повърхности, които контактуват с храните, винаги трябва да се почистват, измиват и дезинфекцират след всяка употреба.
  • Процесите на почистване и дезинфекция са със специални миещи препарати и  дезинфекционни средства, като се спазват указанията на производителя за начина на употребата им.
  • Чистите съдове и прибори трябва да се съхраняват в специални шкафове, разположени на разстояние най-малко 0,5 метра от пода, а приборите да се съхраняват в залата, на специално определено място.
  • Оборудването, инвентарът, съдовете и контейнерите трябва да бъдат изработени от безвредни материали и дезинфекцирани в съответствие със стандартите. Етикетирането на съдовете и дъските за рязане е задължително: риба, месо, зеленчуци.
  • При поява на гризачи, хлебарки е наложително институцията да се затвори по време на борбата с вредителите или борбата с вредителите и след това да се извърши генерално почистване на целия ресторант, за да се подготви за повторно отваряне.

Ясно е, че в ресторанта трябва да има гаранция за хигиенната безопасност за клиентите. За това и съоръженията е нужно да бъдат проектирани по начин, който благоприятства и улеснява личната хигиена, почистването и дезинфекцията.

 

 

3.33/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни