Skip links
силен имунитет

Силен имунитет – храни за презареждане

Loading

Храни за силен имунитет – ето какво е полезно да се консумира в сезона на грипа и настинките.

Есенно-зимният период провокира доста респираторни проблеми. Но има решение. Ето какво може да направите за да активирате на макс имунната си ситема.

Яжте повече пълноценни растителни храни.

Пълноценните растителни храни като плодове, зеленчуци, ядки, семена и бобови растения са богати на хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да ви дадат ползи срещу вредните патогени.

Антиоксидантите в тези храни помагат като се борят с нестабилните съединения, наречени свободни радикали. Междувременно фибрите в растителните храни подхранват чревния микробиом. Той активира имунитета и предотвратява навлизането на вредни патогени в тялото през храносмилателния тракт.

Ограничете добавената захар.

Новите изследвания показват, че добавените захари и рафинираните въглехидрати могат да допринесат за появата на  наднорменото тегло и затлъстяването. Затлъстяването също може да увеличи риска от болести. Ограничаването на приема на захар намалява риска от хронични здравословни състояния като диабет тип 2 и съречни заболявания. Като се има предвид, че затлъстяването, диабетът тип 2 и сърдечните заболявания могат да отслабят имунната система, ограничаването на добавената захар е важна част от имуноукрепващата диета.

Време е за ферментирали храни или пробиотична добавка.

Ферментиралите храни са богати на полезни бактерии, наречени пробиотици. Става дума за кисело мляко, кисело зеле, кимчи, кефир. За киселото зеле – прочетете повече ТУК. Доказано е, че “добрите” чревни бактерии може да помогнат на имунните клетки срещу вредни нашественици.

Останете хидратирани, за да имате силен имунитет.

Хидратацията не ви предпазва непременно от микроби и вируси, но предотвратяването на дехидратацията е важно за цялостното здраве на всеки човек.

Дехидратацията може да причини главоболие, нарушена концентрация, лошо настроение, храносмилане  и други проблеми. Тези усложнения могат да увеличат податливостта към настинка и грип в студения сезон.

За да предотвратите дехидратация,та трябва да пиете достатъчно течности дневно. Препоръчва се вода, тъй като не съдържа калории, добавки и захар. Но е добре да ограничите приема на плодов сок и подсладен чай поради високото им съдържание на захар.

Консумирайте храни с повече здравословни мазнини.

Здравословните мазнини, като тези в зехтина и сьомгата, могат да засилят имунната реакция на организма към патогени. Зехтинът води до намален риск от хронични здравословни проблени като сърдечни заболявания и диабет тип 2. Освен това е идеален при навлизането на вредни болестотворни бактерии и вируси.

Вместо заключение!

Винаги можете да направите няколко промени в диетата си, за да имате силен имунитет. Въпреки че нито едно от тези предложения не може да предотврати COVID-19, тези съвети могат да засилят защитните сили на организма ви срещу вредни патогени.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни