Skip links
азиатската кухня

Специфика на азиатската кухня

Loading

Азиатската кухня обобщава кулинарните традиции на много източни страни, например: Япония, Китай, Тайланд, Индонезия и др.

И ако трябва да сме географски по-точни –  става дума за общ термин, използван като правило за наименование на кухните от Източна, Южна и Югоизточна Азия. Тихоокеанските островни кухни обикновено не са включени в това понятие, както и кухните от други региони на Азия – Западна и Централна Азия. Всички ястия на държавите в този регион имат свои собствени традиции и характеристики.

Какво обединява цялото това чудно разнообразие от вкусове под едно общо име: азиатска кухня?

Общото е философският подход към храната. Ритуали и традиции на готвене, сервиране и ядене на ястия. обикновеното хранене се е превърнало с времето в наслада не само за тялото, но и за душата, като ги привежда в хармония помежду си и света около тях. Действайки върху визуалното възприятие, благодарение на ярките цветове и на обонянието, храните остават завинаги в паметта. Нека прибавим и различните комбинации от миризми на подправки, покриващи всички вкусови рецептори – магията е пълна.

Кухнята на Азия има ярък и необичаен вкус. Юфката и белият ориз се считат за традиционни храни и с тях се приготвя голямо разнообразие от известни ястия. А обилното добавяне на подправки създава истинска пикантност. Поради това азиатската храна се цени от любителите на вкусната храна в Запада.

Правилните прибори за приготвяне на азиатски храни са задължителни.

Ако искате да готвите ястие от азиатската кухня, ще ви трябват специални кухненски прибори. Например,  голяма тенджера за готвене на ориз или юфка, както и уок с всички аксесоари: капак за приготвяне на пара, решетка, шпатула със заоблени ръбове и т.н.

В зависимост от кой регион на Азия идва ястието, което приготвяте, може да се наложи да се закупят някои допълнителни аксесоара. Например, когато правите японско суши, се изисква специалени уреди. Основната съставка в сушито е оризът, така че е нужна и дървена купа хангири за смесване на ориз с оцет и охлаждане след готвене.

Методи за готвене в азиатската кухня.

Традицията на готвенето на пара в Азия датира от хиляди години, тъй като с този нежен метод продуктите запазват деликатния си аромат и витамини. Фактът, че храната е обгърната от всички страни с пара, прави цвета на съставките по-ярък. Храните, обработени на пара не стават воднисти, а хранителните вещества и влагата не излизат навън. Днес се предлагат конвектомати и комбинирани уреди от всякакъв вид, които улесняват готвенето на пара.

Ако обаче искате да готвите по традиционния начин, както се прави в Азия, по-добре използвайте бамбукови кошници.

Пърженето в мазнини са друг популярен метод за готвене в Азия. Пилешкото и телешкото месо често се приготвят по този начин – те се пържат в прясна мазнина или растително масло. След готвене те се поставят върху решетка, така че излишната мазнина да се отцеди от тях преди сервиране. Тази традиционна китайска храна се сервира с вкусни сосове, ориз или пържени юфка.

В Япония процесът на приготвяне на съставките е съвсем прост, тъй като повечето от тях се се сервират полусурови или направо сурови. Но процесът рязане на продуктите на малки парченца е изкуство само по себе си и изисква известна практика.

Вместо заключение.

Тази кухня е необичайно хармонична и здравословна. Само в нея е налица перфектния баланс на хранителни вещества и минерали. Ако се грижите за себе си, за вашата красота и дълъг живот и се храните с такава храна, то ефектът няма да закъснее.

3.8/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни