Skip links

Статични и циклични менюта

Loading

Каква е разликата между статични и циклични менюта?

Менютата могат да бъдат категоризирани по много различни начини и има различни типове менюта, които често се свързват с определени видове операции за хранене. Класически начин за категоризиране на менютата е според това колко често се повтарят. Специалистите ги формулират по следния начин:

  • Статично или фиксирано меню е това, което предлага едни и същи ястия всеки ден. То се използва в ресторанти и други заведения за хранене, където клиентелата се променя ежедневно или където в менюто са изброени достатъчно артикули, за да се предложи достатъчно разнообразие. Статичното меню може да е налице за неопределено време или може да се променя на редовни интервали, например всеки сезон, всеки месец или дори всяка седмица.Статичните менюта обаче могат да имат и някои недостатъци. говорим за ограничена гъвкавост за сезонни съставки или ежедневни специалитети. такова меню не е привлекателно за клиенти, които търсят динамично кулинарно изживяване.
  • Циклично меню е това, което се променя всеки ден за определен период; след този период, ежедневните менюта се повтарят в същия ред. Например менюто със седемдневен цикъл е различно всеки ден в продължение на седмица и се повтаря всяка седмица. Този вид меню се използва в столове като училища и болници, където броят на предлаганите ястия трябва да бъде малък, но разнообразен. Въпреки че цикличното меню предлага голямо разнообразие от ястия, винаги има клиенти, на които им омръзват повтарящите се елементи от него. Тяхната монотонност с течение на времето е с обратен ефект върху потребителското изживяване.
  • Ежедневни (еднократни) менюта са тези, които се променят всеки ден или се планирани за специално събитие с еднократна употреба. Те  често се използват в изискани заведения за хранене или за хранителни услуги, които включват продукти от местен произход, които са налични на пазара в даден ден.

Кое меню се използва по-често в заведенията за хранене?

Решенията са строго индивидуални и различни факторо оказват роля върху крайното решение. Някои ресторанти използват меню, което е отчасти статично и отчасти циклично. Това означава, че те имат основно меню от ястия, приготвени всеки ден, плюс ежедневни специалитети, за да предложат разнообразие, без да натоварват много кухнята.

Дневните или седмичните специалитети могат да се възползват от сезонни продукти и други понякога налични храни, които главният готвач има налични в скалада или снабдителят намира на пазара на едро.

5/5 (1)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни