Skip links

Структурна матрица на менюто

Loading

Какво е структурна матрица на менюто?

Тя разделя продуктите в четири основни категории въз основа на тяхната популярност и доходност. Представяме ви структурна матрица на менюто; 

  • Звезди: 

Това са истинските победители във всяко меню. Те не само са популярни сред гостите, но и генерират висок марж на печалба. Тези ястия са златни мини. Важно е да ги поставите на видно място в менюто – може би чрез подчертаване или привлекателни изображения. Трябва също така да обмислите използването на тези артикули в промоции или специални оферти, за да увеличите допълнително тяхната популярност.

  • Пъзел

Тези продукти са като пъзел. Те имат добър марж на доходността, което означава, че са печеливши, но по някаква причина не са особено популярни. Тук може би си струва да преосмислите маркетинговите стратегии или да обучите обслужващия персонал, за да увеличите продажбите.  Има огромен потенциал в тези ястия, който остава неизползван. Преработването на представянето на менюто, целенасочените промоции или стимулите на служителите за увеличаване на продажбите могат да направят чудеса тук. Може също да е полезно да получите обратна връзка от клиенти, за да разберете защо тези продукти не се представят добре и след това да направите съответните корекции

  • Рънъри (оборотни)

Те са любими на гостите и се продават като топъл хляб, но имат по-нисък марж на печалбата. Въпреки че се продават в големи количества, маржовете на печалба от тези продукти могат да бъдат подобрени чрез стратегически увеличения на цените. Малкото увеличение на цената, което може да не бъде забелязано от клиента, може значително да увеличи доходността. Алтернативно, проверка на доставчици или намиране на по-евтини съставки може да помогне за намаляване на разходите, без да променя продажната цена.

  • Трудно продаваеми

Тези артикули не са нито популярни, нито печеливши. Може би е време да ги премахнете от менюто или да ги замените с по-изгодни и привлекателни опции. Индентифицирането  на тази категория и съответното коригиране на менюто може значително да помогне за увеличаване на продажбите и печалбите на ресторанта. Ако даден артикул се представя лошо както по отношение на маржа на печалбата, така и на продажбите, трябва сериозно да го преразгледате. Може би има смисъл да го замените с ново, потенциално по-доходоносно ястие. Преди това да се случи обаче, окончателна ревизия или промоция може да помогне да се определи дали все още има надежда за продукта.

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни