Skip links

Хелоуин, фенери от тикви и нещо вкусно

Loading

Хелоуин е спорен празник – някои му се радват, а други го ненавиждат и смятат, че просто не е празник

И точно на Хелоуин се появява в централна роля тиквата, която се изрязва и с нея се прави емблемата за Хелоуин – тиквен фенер (английски Jack-o’-lantern). Фенерът е един от най-разпознаваемите атрибути на празника. Източникът на светлина в нея обикновено е свещ или LED лампа.

Историята на един сприхав ирландец ни отвежда към Хелоуин.

Легендата за произхода на фенера води към Ирландия и по-точно към един сприхав ирландски пияница и крадец Джак, който излъгал Дявола и бил прокълнат да се скита завинаги между Ада и Рая с един въглен в тиквен фенер, осветяващ пътя му.

През есента на 1835 г. Dublin Penny Journal публикувал на страниците си пълната легенда, за да обясни произхода на Лампата на Джак. От Ирландия традицията за празнуване на Хелоуин се разпространява в Съединените щати.

За първи път за тиквени фенери в Северна Америка се споменава през 1837 г.

В наши дни Хелоуин е комерсиален празник, когато търговците на бонбони, страшни аксесоари и маскени костюми на зомбита, вещици, дяволи и скелети правят добри продажби.

Но пък къде остана тиквата?

Всъщност, ако бъдем откровени, историята гласи, че първият фенер е бил от ряпа, а тиквата влиза в роля на фенер за Хелоуин доста по-късно просто защото тиквите били по-евтин и по-достъпен материал за фенери. А и издържали по-дълго време от ряпата. Реално, тиквата Pumpkin (en), Kürbis (de) Potiron (fr) има приложение не само за този празник, има множество проучвания, че е полезна храна за хората. Повече по този въпрос може да прочетете ТУК.

Ето съвета на специалистите на Шеф и Гастро в края на статията.

Не пренебрегвайте тиквата, тя не е само за фенери за Хелоуин, а полезна храна за силен имунитет и естествена детоксикация. Точно сега е моментът да си приготвите нещо вкусно с тиква. Нали сме в сезона на тиквите.

Предлагаме ви рецепта за печена тиква

Продукти:
100 грама смлени орехи
1 супена лъжица канела
8 супена лъжица мед
1 кг. тиква, която е нарязана на парчета (може с кората)

Начин на приготвяне:
Измиват се и подреждат парчетата тиква в тавичка. Заливават се с вода,  да се покрие дъното на тавата.
Поливат се парчетата тиква с мед, поръсват с канела и смлени орехи.
Пече се на 200 градуса до пълното омекване на тиквата, около 40 минути.

Все още няма оценки.

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни