Skip links
Хранителни отпадъци

Хранителни отпадъци – има ли решение?

Loading

Има ли решения, които да помогнат за намаляване на многото хранителни отпадъци….

Един от най-сериозните проблеми в света, който, както виждаме, само се задълбочава от пандемията, е увеличаването на хранителните отпадъци.

Преди COVID-19 една трета от цялата налична храна в световен мащаббеше изхвърляна поради изтичане на срока на годност. Днес експертите са загрижени, че този брой ще нарасне поради факта, че практиката на поръчване на храна у дома се трансформира. Доказано е, че  поведението на потребителите по отношение на покупката, обработката и плащането на храна се е променило.

Обичайната хранителна култура все повече се измества от ресторантите към собствените кухни. В същото време пандемичните навици ще бъдат трудни за премахване наведнъж. Така ще бъдат създадени повече хранителни отпадъци от всякога. Това може да доведе до увеличаване на броя на микробите и миризмите в кухнята.

Специалистите предлагат различни решения за намаляване на остатъците от храна.

  • Намаляване на хранителните отпадъци чрез предотвратяването на изхвърлянето на храна.

Това е един много обещаващ модел – храната от супермаркети, ресторанти, пекарни, сладкарници, която е с ограничен срок на годност в края на деня, да се продава на по-ниски цени. Разбира се, че това иска добра организация и може да даде неочаквано добър резултат. Съвсем наскоро на 3 декември у нас се проведе събитие от поредицата “Да спасим добрия вкус”. със съдействието на Kitchen59 и Kaufland България. Инициатор е стартъпът Sofia2Go. Фокус на проявата бе бе точно този проблем – за разхищението на храна от фермери до крайния потребител. В България е похвално, че има вече две компании – Foodobox и Sofia2Go, които работят за намаляване на разхищаването на храни.

Как?

Това става с онлайн платформи, където обявяват останалите непродадени порции и продукти на заведения, пекарни, хотели и супермаркети на намалена цена.

  • Шредери за хранителни отпадъци

С шредерите на InSinkErator хранителните отпадъци без мирис могат да бъдат отстранени завинаги, без да се изхвърлят в кофата за боклук, като по този начин се намалява появата на вредни бактерии.

Разхищаването на храна е неизбежно, но може да се управлява по устойчив и отговорен начин. С изобретяването на шредери за отпадъци преди осем десетилетия, InSinkErator и Emerson правят революция в света, като създават екологично отговорен инструмент за изхвърляне на хранителни отпадъци. Той може да реши проблема с устойчивото изхвърляне на хранителни отпадъци.

Мелачките напълно унищожават хранителните отпадъци и предотвратяват навлизането им в депата. За съжаление, повече от 94% от хранителните отпадъци все още завършват в депата, където гният и отделя вреден метан, който причинява изменението на климата.

Много потребители не придават значение на факта, че шредерите са екологично отговорна технология за рециклиране на хранителни отпадъци. Трябва повече хора да бъдат ангажирани със създаването на иновативни технологии, които помагат за решаването на глобални проблеми. Чрез създаване на устойчиви решения за управление на отпадъците, се стимулират иновациите за справяне с глобалната криза с хранителните отпадъци.

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни