Skip links
Шафран

Шафран: най-скъпата подправка в света

Loading

Шафран – ето тайните на скъпата източна подправка.

Шафранът е една от най-ценните подправки в света. Нишковидните червени близалца — и жълтият нюанс, който придават — са буквално легенда. Но какво точно е шафранът? Колкото и истории да са разказани за подправката, много от нас все още не знаят дали си струва високата цена.

Ето всичко, което трябва да знаете.

Откъде идва шафранът?

Подправката произлиза от цвете, наречено минзухар (Crocus sativus). Известено е като шафранов минзухар. Шафранът има сложна история с все още доста спорни зони за произход. Общоприето от историците е, че шафранът произхожда от Западна Азия, от Месопотамия или може би Иран. Записано е, че е намерен на бреговете на Ефрат през 2300 г. пр.н.е. И все пак най-новите научни изследвания поставят под въпрос този произход. Има теория, че шафранът произхожда и за първи път е култивиран в Гърция. Той е бил особено ценен през античността. С него се търгувало широко, първо в Египет, след това в Гърция и Рим. Има репутацията на афродизиак и се смятало, че има медицински и здравни ползи. Използван е за боядисване на дрехи и също е ценен като аромат; римляните са го разстилали на пода на своите терми, Подправката е била забравена в Европа за дълго време. Започва да се ползва отново в Испания от арабите през 10-ти век и е важна подправка за кухнята на Средновековието и Ренесанса. Днес тя се отглежда предимно в Иран, Гърция, Мароко и Индия.

На какво има вкус шафран?

Той е изключително фин и ароматен. Леко сладкият, луксозен вкус е напълно загадъчен – трудно е да се опише, но веднага се разпознава в ястието. Определено неговият отчетлив вкус и богато оцветяване добавят акцент към всяко ястие.

Ето и как се ползва:
Смелете няколко шафранови нишки, заедно с кубче захар или щипка едра сол, на прах в хаванче или мелница за подправки, за да извлечете най-добър вкус и цвят. След това добавете ¼ чаша топла вода и оставете да изстине. Това е еликсир, който може да използвате във вашата паеля, шафранов ориз и десерти за специални поводи.

Защо е толкова скъпа тази подправка?

Тайната е в самото растение. Всяко цвете е само с три нишки от шафран и цъфти само една седмица всяка година. Шафранът трябва да се бере — на ръка! — сутринта, когато цветовете са все още затворени, за да се предпазят деликатните близалца вътре. Необходими са около 1000 цвята, за да се произведе само една унция шафран. Ето защо цената е $10 до $13 за грам. За да сте сигурни, че получавате най-добро качество, подушете – купете шафран, който мирише малко на сладко сено. Също така трябва да има червени близалца, без жълти тичинки.

Прочететее повече за канелата ТУК.

Шафранът как се съхранява?

Съхранявайте на хладно, сухо и тъмно място (можете да го поставите във фризера до една година). Шафрановата вода може да се съхранява в хладилник в херметически затворен контейнер до три седмици.

CHEF & GASTRO

Ризото Миланезе с костен мозък и портокал
Към рецептата Принтирай Добави в колекцията
Рецепти CHEF & GASTRO
5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Най-редките подправки: ТОП 10 - CHEF & GASTRO
    Permalink
  2. “2 ч.ч. шафранови нишки” ? Може би 2 чаени лъжички по-скоро. Поправете се, за да не заблуждавате хората.

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни