Skip links
Шоколадово суфле (Лава кейк)

Шоколадово суфле и неговата история

Loading

Как се появява десерта шоколадово суфле.

През 1981 г. готвачът Мишел Брас приготвя шоколадов кейк с течен пълнеж. Славата му привлича вниманието на много гастрономи, но сложната му рецепта е трудно изпълнима. Кулантът на Мишел Брас, направен от шоколад, е рецепта от две части със замразен пълнеж от ганаш, заобиколен от хрупкаво бисквитено тесто, приготвено с оризово нишесте и изпечено в специална форма.

През 1987 г. Жан-Жорж Вонгерихтен, готвач-собственик на ресторант JoJo в Ню Йорк, приготвя обикновен шоколадов кейк с обикновено брашно по рецепта на майка си за празник с 300 гости. В бързината той и екипът му изпичат набързо шоколадовия десерт в силно загрята фурна за кратко време. После забелязали, че сладкишите се били печени  твърде кратко  и все още са течни отвътре. Подготвен за най-лошото, Вонгерихтен излиза в залата, за да се извини за грешката си но вместо това бива посрещнат с овации. Гостите били впечатлени от този десерт и този момент той заема той място в безброй  менюта на ресторанти по целия свят. Талантливият готвач го нарича кръщава шоколадова торта Valrhona. И това не е случайно Тя носи името на шоколада, който е използван. Обикновено се сервира с ванилов сладолед.

И двата сладкиша са течни вътре, което се постига по различни начини. Вторият вариант е по-лесен и следователно по-популярен. Затова повечето рецепти за тази десерт  се основават на рецептата на Вонгерихтен.

Шоколадово суфле – какво има в него?

Съставът на десерта включва обикновено пет съставки: масло, яйца, захар, шоколад и брашно. … По принцип не бива да се забравя, че суфлето е ястие на основата на яйца с произход от Франция в началото на 18-ти век. В комбинация с различни други съставки може да се сервира като основно пикантно ястие или като десерт. Думата суфле се появява за първи път на английски през 1813 г.одина в готварската книга The French Cook на Louis Ude’s, която съдържа само шест рецепти. В нея суфлето е за предястие.

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни