Skip links

ГМО храни: ето цялата истина

Loading

ГМО храни – непрекъснато излизат статии за тяхната вреда за здравето на човека

ГМО храни – те са тук, всеки ден ги консумираме и какво следва? Със сигурност, сте чели поне една статия за тяхната негативна роля: от развитието на астма до онкологични заболявания. Все пак, нека да разберем апокалиптичните ужасни прогнози дали са на 100 процента верни.

Според Уикипедия: „Генетичномодифициран организъм, съкратено ГМО (на англ. genetically modified organism (GMO) or genetically engineered organism (GEO)) е организъм чийто гени са умишлено променени от човека.“

Първо да попитаме – може ли да ядем единствено и само здравословни храни? Дали всичко, което се продава в хранителните магазини с надпис БИО и ЕКО е наистина точно такова? За съжаление, почвата, въздухът и водата не са кристално чисти, следователно – може ли храната да е на 100 процента без вредни вещества?

И може ли да бъде на 100 процента не ГМО?

При храносмилане всички продукти в нашия организъм се разлагат на прости компоненти, които тялото усвоява.

Най-често използваните основни хранителни продукти като пшеница, картофи, царевица, соя и т.н. са с дълга история. Но големите промени с развитието на науката стават при тях през   ХХ-ти век. И стигаме до  спорните ГМО храни.

Има доста  изследвания, сочещи вредите на определени ГМО продукти. Но има и опоненти, които твърдят, че ГМО храните не са вредни, но отчитат, че не са на 100 процента безопасни при дълговременна консумация.
Има, разбира се, и „фалшиви новини“ от журналисти, които гонят рейтинг за своите издания.В магазините, ако четете етикетите, ще забележите, че някои от тях са с обозначение „Без ГМО“, даже има и пакети сол с тази надпис.

Има ли храни с надпис, че Не са генномодифицирани …

Нашето ежедневие ни поднася както здравословни, така и нездравословни храни. И едните, и другите могат да са ГМО.

Говорим за генетично модифициран сорт или вид, който се получава в лабораторни условия. Говорим за промяна на РНК или ДНК.  Знаете ли, че един от модифицираните хранителни продукти е царевицата? Също и соята, захарното цвекло, ябълките, тиквите, папаята..

България е член на ЕС, тя спазва разпоредбите относно ГМО храните. Генералната дирекция на Европейската комисия в свой доклад отбелязва, че голяма част от европейци квалифицират ГМО храните като вредни и изискват забраната им.

Което звучи оптимистично. Но пък в същото време тази Генерална дирекция заключава, че „общественото мнение не трябва да се счита за пречка за технологичните иновации. И трябва да се развива възможно най-голямата информационна работа с цел промяна на общественото мнение. “

Ако трябва да обобщим, истината е спорна, нещо като вечния въпрос за яйцето и кокошката, но всеки има право на мнение.

Знаете ли, че  генното инженерство може да направи храните хипоалергенни. Взима се генът, кодиращ „алергенния“ протеин, производството му се намалява и накрая  продуктът става по-безопасен за страдащите от алергии.

Вижте още: Наука за хранителните продукти – същност

И още нещо:  предимство на ГМО храните е, че те могат да са устойчиви на вредители. Това е чудесна алтернатива на пестицидите и инсектицидите. Не ГМО продуктите причиняват вреда на човешкото тяло, а пестицидите. Които, между другото, са най-често използвани при производство на „еко продукти“ от недобросъвестни производители, които гонят високи печалби.

Споделете и Вашето мнение, ако статията Ви е провокирала.

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни