Skip links
декантиране на вино

Декантиране и аериране на вино

Loading

Декантиране и аериране на вино – какво представляват и какво е специфичното при тях

Сомелиерите са наясно, че тези 2 процеса: декантиране и аериране на виното са специфични и като цяло оказват голямо значение на вкуса на напитката.

Декантиране на вино – същност и етапи

Декантирането на вино в първоначалния смисъл на думата означава отделяне на утайката, която се е образувала в бутилката с течение на времето. Ако прегледате бутилката на дневна светлина или на свещ, можете да видите дали във виното има някаква утайка, което е по-често при по-старите реколти.

За да отделите виното от утайката, която се е образувала в бутилката и да отдадете дължимото на вашата реколта, се ползва елегантния декантер за вино.

Пресипете деликатно виното в гарафата, като се уверите, че утайката не се доближава твърде много до гърлото на бутилката. Докато наливате виното в гарафата, можете да използвате дроп стоп за наливане, за да сте сигурни, че няма да загубите част от течността по време на пресипването й.

И накрая, важно е да запомните, че някои вина са твърде стари и крехки, за да бъдат декантирани, без да ги повредите.

В този случай трябва да оставите бутилката да стои изправена за дълъг период от време, за да позволите на утайката да падне и да се утаи на дъното на бутилката. После налейте виното много бавно във вашите чаши за вино, без да оставяте утайката да премине през гърлото на бутилката. Устройството за наливане „спиращо капките“ ще ви осигури малко допълнителна граница на безопасност.

Аериране на вино – същност

Аериране на вино означава да го оставите да диша чрез увеличаване на повърхността, която е в контакт с въздуха. Това може да се постигне и с помощта на декантер за вино, поради което често се бърка с процеса на декантиране. Като общо правило младите, здрави и добре структурирани вина имат полза от аерирането. Процесът на окисляване разкрива ароматите на букета на виното, позволявайки то да развие стабилен, интересен и постоянен характер като цяло. За разлика от това, по-старите и по-крехки вина не трябва да се аерират или само много леко, тъй като могат да се окислят и да загубят структурата си, което може да се окаже фатално за в качеството на виното. 

За да аерирате младо вино без утайка, налейте го обилно в декантер с широко дъно, като държите бутилката вертикално, за да дадете на виното допълнителен тласък.

Чувствайте се свободни да завъртите виното в гарафата, за да го наситите с кислород преди сервиране. За да аерирате по-отлежало вино, започнете внимателно, като го оставите да си поеме дъх в отворената бутилка и след това в тясна гарафа.

И накрая, аериращата струя може да бъде много полезна за леко аериране на вашето вино. Оксигенацията се осъществява, докато виното тече през наливащото устройство (разливника) и се влива в чашата ви.

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни