Skip links

Отваряне на бутилка вино

Loading

Отваряне на бутилка вино – защо този процес е много специфичен?

Отварянето на бутилка вино на масата може да затрудни сервитьора, ако не е запознат с използването на тирбушон за вино. Всички погледи са вперени във него и ако се затрудни с отстраняването на  фолиото или тапата, това отнема от изживяването на гостите. Един от най-добрите начини да подобрите услугата си при сервирането на вино, е да се уверите, че всички сервитьори могат да работятс тирбушона за вино с увереност.

Отваряне на бутилка вино – как става това? 

След извършване на необходимите приготовления, ритуалът по поднасяне на виното наистина започва в сакралния момент, когато отваряте бутилката под нетърпеливите погледи на вашите гости. Това е  началото на церемонията, поради което трябва тя да бъде усвоена перфектно. Още веднъж, отделете време – не бързайте с тази стъпка! Разгледайте вида на корковата тапа в бутилката и вижте колко е износена и крехка, за да разберете кой тип тирбушон е най-подходящ.

Какво представлява тирбушон за вино? 

Това е вид тирбушон, който е лесен за използване и се побира в джоба на престилката на сервитьора. Изработват се  с вграден резец за фолио. За да го използвате успешно, поставете лоста срещу ръба на бутилката, за да създадете опора. За да отворите правилно бутилка вино, винаги я дръжте във въздуха и никога не я поставяйте на маса.

Следвайте тези стъпки, за да отворите бутилка вино с тирбушон за вино:

  • Преди да отворите бутилката, представете я на госта, който е поръчал виното. Дръжте бутилката така, че етикетът да се вижда ясно и  да можете да прочетете лозовия масив, сорта на гроздето, региона и реколтата. След като гостът потвърди, че бутилката е правилно избрана от него, можете да започнете да отваряте виното.
  • Внимателно отстранете фолиото от гърлото на бутилката Ножът за фолио е идеален за рязане на фолиото по чист и прецизен начин преди отварянето на бутилката. Ако използвате острие вместо нож за фолио, трябва да изрежете по външната устна, която минава около гърлото на бутилката. След като фолиото е отстранено, избършете горната част на бутилката с чиста кърпа, за да отстраните праха (който може неволно да се смеси с виното, когато налеете първите капки).Срежете фолиото на 1,5 см от ръба на бутилката с помощта на ножчето за фолио в сервитьорския тирбушон. Това гарантира, че виното не докосва фолиото и може да помогне за предотвратяване на капенето.
  • Отворете тирбушона, така че той и лостът да са насочени към тапата.
  • Поставете винта в центъра на тапата и завъртете.
  • Продължете да въртите тирбушона надолу, докато първата вдлъбнатина на лоста се срещне с ръба на бутилката.
  • С лоста, притиснат към ръба на бутилката, издърпайте тирбушона нагоре. Създаденият лост ще издърпа тапата около половината от бутилката.
  • Сега вторият прорез на лоста ще бъде в една линия с устието на бутилката.
  • Използвайки лоста, създаден от втория прорез, издърпайте тапата докрай. Ако прорезът е на мястото си, корковата тапа ще се издърпа лесно от бутилката.
  • Избършете горната част на бутилката и тапата. Това помага за премахване на остатъци от корк и прах от хранилището.
  • Представете тапата на госта, в случай че иска да потвърди, че марката на тапата съвпада с бутилката.
  • Налейте малка проба от виното за госта и изчакайте одобрението, преди да започнете да наливате на гостите на масата.
5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни