Skip links

Foodobox дава втори шанс на храната

Loading

Foodobox – защо адмирираме този проект?

Следвайки своята цел – да се превърнем в компетентен и незаменим източник на информация и знание в гастрономията, Chef & Gastro ви представ творческия екип на най-новото приложение в България – Foodobox, което следва концепцията Zero waste, за която сме писали вече в нашия сайт.

Членовете на екипа са позитивни и искат да успеят със своето приложение Foodobox.

Нека ги представим:

  • Джейн

Джейн е завършила образованието си в сферата на кръговата икономика в Италия. След това започва да работи за компания, която предлага сходна на Foodobox услуга, а оттам придобива ценни знания и решава да пренесе този успешен модел в България.

  • Иван

Иван е завършил университет в Англия. През 2016 година решава да се прибере и основе една от първите в България мобилни кухни. Сблъсквайки се проблема с разхищението на храна от мобилния си ресторант започва да търси технологично решение. Запознава се с Джейн чрез мрежите на един от най-престижните бизнес акселератори в България – Founder Institute и Able.

  • Велин

Велин завършва висшето си образование по компютърни науки в Глазгоу, Шотландия. Присъединява се към екипа на Foodobox като технически директор. Ръководи и средна IT фирма за аутсорсинг.

Chef & Gastro им благодари, че се съгласиха да представят своя проект Foodobox и неговото развитие.

Кое ви провокира да създадете това приложение? И колко време ви отне? И имате ли инвеститор?

Джейн: Да, лично мен ме провокира глобалния проблем с изхвърлянето на храната. Знаех, че съществува лесно и практично решение, с което може да се повлияе на него, но ме дерзаеше това, че липсва такова в България.

Иван: Разхищението на храна има много измерения. Дефектите на веригата за доставки на хранителни продукти се забелязват във всеки един етап. Проблеми има при производството, съхранението, транспортирането.  Избрахме да предложим решение, което ще даде възможност на участниците в края на веригата да дадат втори шанс на храната, приготвена с много любов. Аз лично знам, какво е чувството, когато трябва да изхвърля храна, която съм приготвил с много желание. С една дума – ужасно е. Другите два основни мотива са, разбирау се социалният и екологичният. Отказваме да се примирим с факта, че има предостатъчно храна, а в същото време огромно количество хора гладуват. Не на последно място поставяме екологичния характер на проблема.  Производството на храна изисква ресурси, които често са невъзобновяеми, като почвите например. Инвеститор за момента нямаме. Проектът се финансира изцяло с лични средства. Търсим активно съмишленици, които вярват в нашата кауза. В момента сме в преговори с няколко големи български фонда.

Кои са основните трудности в процеса на работа след стартиране на  Foodobox?

Иван: Бих казал, че един от основните проблеми, с които се сблъскваме в момента,  е да убеждаваме по-лесно потенциалните ни партньори, че има проблем с разхищението на храна. Той съществува и те са част от него. За повечето бизнеси изхвърлянето на една-две порции храна на ден не е болка за умиране, но когато умножим това число по няколко десетки хиляди (колкото са хранителните обекти в България), може да говорим за проблем със сериозен мащаб. Също така, представлява усилие за нас да убедим крайния потребител, че храната, която се предлага чрез нашата платформа е абсолютно годна и не е с нарушени вкусови характеристики. Затова е изключително важно потребителите ни да следят какво могат да открият чрез платформата, за да могат да реагират бързо, когато любимият им хранителен обект има нужда от помощ в спасяването на храна.

Бихте ли обяснили точно как се реализира процесът за приобщаване на заведението за хранене и осъществява самата логистика?

Иван: Хранителните обекти контролират дневното си предлагане чрез административен панел. Крайните потребители могат да запазват своята кутия-изненада, чрез мобилното приложение Foodobox и да я вземат на  място по време на прозореца за вземане.

За момента, мобилното приложение е достъпно за Андроид устройства, като се очаква до седмица-две приложението да бъде достъпно и за iPhone.

Как точно се поръчва от крайния потребител кутията и в какъв ценови диапазон се предлага?

Иван: Крайният потребител запазва кутия-изненада Foodobox чрез апликацията.

Джейн: Средната цена на кутията е 7 лв., като срещу тях клиентът обикновено получава продукти на стойност 14 лв. Тоест, работим със средна отстъпка от 50%.

До този момент, колко заведения за хранене в София са се включили в проекта? Посочете някои от тях….И лесно ли става намирането на потенциално нови заведения?

Джейн: Имаме обекти каравани на ключовите food truck паркове – Quartal и bEAT: Madam’s mad, Styx, Lolly waffles, Virtuoso bubble tea. Наскоро се присъединиха и Healthy box, от които можете да закупите лиофилизирани смутита и суперхрани. Вкусно обедно меню можете да вземете от Crazy diamond или от Като у дома. Пресни печива ще намерите във пекарната на пъпа на София-Фурнъ. Ако пък ви се хапва сладичко, не се колебайте да спасите някоя тортичка от Sweet point или от Zahir.

Иван:  До този момент имаме около 40 заведения, като бройката постоянно расте. За щастие, все повече хранителни бизнеси ни намират и искат да си партнираме. Едни от по-разпознаваемите обекти са този на био храните Хармоника, които наскоро започнаха да предлагат кутии-изненади чрез магазина си в Горна Баня. Друга по-разпознаваема марка е веригата от италиански заведения Чичоне, както и пицарията Caruso. Надяваме се съвсем скоро да можем да се похвалим с партньорство с голяма верига магазини, защото най-голямото разхищение идва именно от там.

Мислили ли сте приложението да бъде активно и за други градове извън София и как мислите да реализирате това?

Джейн: Апликацията позволява да регистрираме обекти на територията на цялата страна. Ако някой собственик на заведение иска да се включи, необходимо е само да попълни регистрационната ни форма: https://foodobox.com/registration и ние ще се свържем с него, за да активираме профила. Става много лесно и бързо.

Иван: За момента фокусът ни остава в София. Имаме активни обекти във Бургас. Надяваме се скоро да активираме и обекти в Пловдив. Бихме искали да работим поетапно, като разбира се, за нас е важно първо да покрием София, тъй като именно тук е най-голямата концентрация хранителни обекти.

Има ли българинът нагласа към концепцията Zero waste и моделите за кръгова икономика в бизнеса?

Иван: Неминуемо нагласата за по-природосъобразен живот навлиза в България. Както повечето тенденции и тази идва с 5-6 годишно закъснение. Важното е, че тя вече е факт тук. Именно на това се базира и надеждата ни, че мисията ни ще придобие значителен обхват. Със сигурност, ще трябва да вложим доста усилия в това да информираме не малка част от потребителите, но критичната маса от хора, които имат отношение към проблема с разхищението на ресурси е факт.

Джейн: Приятно изненадани сме, че получаваме позитивна обратна връзка от потребителите, закупили кутия-изненада. Забелязваме, че те е повтарят своите поръчки, което е добър знак.

Коя е любимата ви българска храна – става въпрос за такава, която с удоволствие консумирате?

Иван: Обожавам типично български супи като шкембе чорба, курбан чорба, супа от лапад или коприва.

Джейн: Обичам да експериментирам с модерни интерпретации на баницата, в по-здравословни варианти. Във Фурнъ винаги оставам изненадана от печивата на Пламен.

Обичате ли да готвите и с какво се справяте най-добре в кухнята?

Иван: Аз съм собственик на фууд трък за бургери. Смятам, че силата ми е там.

Джейн: Да, най-вече сладкиши, защото те са ми слабост.

Какъв е за вас перфектният ресторант?

Иван: Определено бих казал, че перфектният ресторант е някъде в природата, в екологично чист район. Ястията, които предлага, са направени от продукти собствено производство, семпли, сезонни и с диви подправки.

Джейн: Такъв, който работи със сезонни продукти, домашно приготвени ястия и се стреми да не оставя отпадък.

Вместо заключение…

Foodobox – нашият екип подкрепя този проект и чрез своята платформа отправя покана към различни заведения за хранене в София, а защо не и в други градове, да намалят своите отпадъци като заявят своето участие в платформата. Ще продължим да следим с интерес развитието на този амбициозен проект в България.

 

 

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Ресторант The Bazar или по пътя на успеха - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни