Skip links
leaf to root

Leaf to Root – време е за промяна

Loading

Leaf to Root e продължение на статията “Nose to Tail – време е за промяна”.

Leaf to Root е не просто тенденция в храненето и готвенето. Спазването й води до намаляване на ежедневните отпадъци от храна. Това, което се е утвърдило в професионалната кухнята като използваемост на всички части от цялото животно, също намира своя път във веганската и вегетарианската кухня. Според Global 2000, около една трета от цялата произведена храна попада в кофата за боклук. Това са 1,3 милиарда тона, които се изхвърлят всяка година по света. Още една причина да се ползват зеленчуците от листата до корена.
Докато в миналото е било нормално цялото растение да се използва за дадено ястие, то днес това не е точно така. Оказва се, че голяма част от растенията и плодовете не се използват оптимално. За щастие, днес растителните отпадъци вече са преоткрити. Корените, шушулките, стъблата и листата често имат висока хранителна стойност и следователно могат да бъдат широко използвани в професионалната кухня.

От листата до корените (Leaf to Root)  – предлагаме няколко идеи как могат да се използват ненужните на пръв поглед растителни части:

• Кора от кореноплодни зеленчуци: може да се събере цялата кора от моркови, пащърнак и целина в буркан. От тях е възможно да се приготви страхотен бистър зеленчуков бульон.
• Листа от репички: листата от репички са изключително ароматни. Чудесно е да се смесят със салатата с дресинг.
• Ябълкови кори: след като се измият ябълковите кори, те могат да станат част от здравословно смути.

Но не забравяйте – не всичко от растителната храна е годно за консумация.

  • Някои части от растенията и плодовете са с много фибри и могат да раздразнят червата.
  • Също така, не всички части на растението са подходящи за приложение според тази концепция. Зелените домати или картофените кълнове и зелените петна по картофите съдържат соланин, който може да причини отравяне.
  • Хигиената е много важна в този случай и трябва използваните части да си измиват добре, за да не попаднат бактерии в тялото.

Бъдете креативни в кухнята и се придържайте към философията на Nose to Tail, Leaf to Root тренда!

Ако тази статия Ви е допаднала, време е да я споделите с приятели с бутоните по-долу в социалните мрежи. А ТУК можете да прочетете първата част на статията.

Снимка:www.bmr-fotografen.ch

5/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни