Skip links

Ензими

Пътеводител в света на гастрономията

Ензими

Ензими

Ензими – какво представляват и какви са техните функции?

Ензимът е биохимичен катализатор, който подпомага преобразуването на специфичен субстрат, но сам по себе си не се променя химически. Повечето ензими принадлежат към групата на протеини, с изключение на рибозимите. Стотици ензими са активни в живия организъм. Те активират и контролират биохимичните реакции. Имат важни функции в метаболизма на всички организми (включително и хората). Но те също могат да предизвикат реакции извън него, като лекарства за храносмилателни проблеми.
Примери за техните много разнообразни режими на работа са:
  • Зреенето на месо,
  • Натрупването на ендогенни вещества от храната,
  • Развалянето на храната от бактерии (те също работят с ензими),
  • Храносмилателният процес в стомаха и червата,
  • ДНК репликацията по време на клетъчното делене,
  • Образуването на газове в тесто с мая.

Функция и имена на ензимите.

Имената на ензимите винаги завършват с -ase и първата част от името се отнася до по -прецизната функция. Протеазата разделя протеини а липазата – мазнини (липиди). Ензимите позволяват на веществата да се натрупват и разграждат, без да се променят. Малко количество е достатъчно за установяване или прекъсване на милиони връзки за много кратко време. Всеки ензим има много специфична задача.
Интересно е, че ако натъркате месо със семена от прясна папая, месото става нежно и крехко.Това е така,защото там се съдържа  папаин (протеаза), който, е естествен окрехкотител за месо. Съдържа се също се и в някои подправки.
Още за тях ТУК

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни