Skip links

Сферификация

Пътеводител в света на гастрономията

Сферификация

Сферификация

Какво е сферификация?

Малко история…. Идеята за използване на подобни на сферификацията техники за производство на храна е патентована за първи път във Великобритания през 1942 г. от William Peschardt, специалист по храните, работещ във фирмата Unilever. Оттогава техниката, която използва йони за задействане на процес на желиране – е намерила различни приложения в хранителната индустрия.

Но Ferran Adrià прави популярен този метод в ресторанта в наши дни.  Преди 18 години, а именно през 2003 г., Ferran го демонстрира и оттогава сферификацията е вече неразделна част от всеки модерен ресторант. Той използва метода за много креативни и изненадващи приложения в своя ресторант el Bulli.

Това е един от най-изненадващите „трикове“ на авангардната кухня и не спира да впечатлява. Този метод позволява на почти всяка течност да приема сферични форми с различни размери, като същевременно запазва нейния вкус.

Как протича процесът на сферификация?

За да обобщим цялата същност на метода, то трябва да се знае, че сферификацията настъпва в момент, когато хидроколоидът се въвежда в разтвор с калциеви йони (коагулант). Когато започнат да си взаимодействат, необходимата обвивка се появява отгоре на сферата, а вътре в основата остава течна.

Още за сферификацията ТУК

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни