Skip links
Saucisson vaudois - наденица от кантона Во

Saucisson vaudois – наденица от кантона Во

Loading

Saucisson vaudois е швейцарски деликатес от кантона Во (Vaud).

Той води началото си от Средновековието, когато местните жители са започнали да опушват колбаси за първи път.Отглеждането на прасета в този кантон е било доста важно за жителите му като поминък. Те използвали суроватката, страничен продукт, от производството на сирене за храна на свинете. Впоследствие наденицата, която приготвяли, се превръща във важна и традиционна храна в кантона Vaud.

Какво представлява Saucisson vaudois?

Това e суров колбас на основата на свинско месо.

  • Диаметърът му е 50-65 мм.
  • Дължината е 15 – 20 cm.

Saucisson vaudois се произвежда от свинско месо. Месото се сортира, премахват се нежеланите части като сухожилия и лимфни възли. Чистото месо и беконът трябва да бъдат в пропорция 3 към 2. Парчетата месо се подбират внимателно и се смилат.След това всеки месар добавя свой собствен микс от подправки към каймата.

Основните подправки са готварска сол и черен пипер.  Другите подправки са чесън, кориандър, винена мая и бяло вино.  Сместа се омесва и след това се пълни в свинските черва.  След пълнене надениците се изсушават.След това се подлага на студено пушене. Опушва се предимно с дървени стърготини или смес от необработено иглолистно дърво и твърда дървесина. Минималното време за  опушване е 24 часа.

Външни характеристика на готовия продукт!

Saucisson vaudois IGP е пушена сурова наденица с прекъснато узряване. Външният й цвят е златисто-кафяв, а вътре е розово-червена до червена. Наденицата има балансирана, ароматна миризма на пушек и типичен месен вкус.

Любопитно…

Papet Vaudois е много популярно ястие от кантона Во в Швейцария? Това е едно от супер лесните ястия за приготвяне. Праз лук се задушава заедно с пушената свинска наденица Saucisson vaudois и се сервира с варени картофи. Това всъщност е и силно препоръчително зимно ястие от готварската книга A Taste Of Switzerland на Sue Style.

Ако статията Ви е харесала, можете да я споделите в социалните мрежи с бутоните по-долу.

5/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Ползите от одит на менюто - Chef and Gastro
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни