USP за ресторант – какво представлява?

USP за ресторант

Какво означават съкращението USP за ресторант?

Днес ще говорим за една от най-ценните концепции за маркетолозите на планетата. Позволете ни да ви разясним спецификата на USP или Unique Selling Proposition по отношение на ресторанта.

Същност на термина Unique Selling Proposition .

Специалистите по маркетинга определят USP като термин, който се отнася до една, мощна и завладяваща идея, с която хората могат да се идентифицират и да разберат. Това е и един от най -важните принципи на маркетинга. USP е начинът, по който различавате вашия продукт или услуга от всички други предлагани на пазара. Това кара някой да реши да купи вашия продукт вместо продукта на вашия конкурент.

Най-добрият начин да създадете свой собствен USP е като идентифицирате какво е това за вас или вашият ресторант, което ви прави различни от всеки друг.

Да се създаде уникално предложение за продажба не е лесно.

Нека първо да подчертаем, че се търси разликата между вас и вашата конкуренция, особено за клиентите, които идват във вашия ресторант. Може би си мислите, че това звучи страхотно, но вероятно също мислите: но какво, по дяволите, е това?

Следва обяснение с  прости термини и примери.

USP –  означава уникално предложение за продажба. Това е термин, който можете да използвате, за да обясните какво прави вашия ресторант уникален в сравнение с конкуренцията. Мислете за това като за разбиране на приликите между вашия ресторант и друг, но за да можете да идентифицирате „допълнителните неща“, които ви отличават.

Допълнителни неща могат да бъдат:

  • ястия и напитки в менюто,
  • техники за готвене,
  • услуги,
  • конкретни съставки.

Ако ресторантът иска да бъде забелязан, той се нуждае от USP. Например, ако в ресторант има невероятна храна, собствениците могат да рекламират, че храната е приготвена с органични съставки или че техните ястия се правят със специална технология.

Как формира USP за ресторант?

Има много фактори, които трябва да имате предвид при определянето на USP за вашия ресторант. Едно от най-важните неща е да знаете какъв е вашият целеви пазар и защо клиентите избират точно вашият ресторант. Например, ако имате веганско бистро, вашият USP ще бъде: здравословни вегански ястия. Ако създадете азиатски фюжън ресторант, вашият USP може да е ориентиран към клиентска база с много разнообразни вкусове и добри цени.

Запознаване с целевия ви пазар!

Важно е ресторантите да разберат целевия си пазар и да отговорят на неговите нужди.

Те трябва да разберат какво искат клиентите им, какво ги интересува, какво търсят в един ресторант и защо го предпочитат.

За да направят това, за ресторантите е важно да знаят как клиентите им взаимодействат с тях. Те могат да направят това, като използват социалните медии или проведат анкета сред клиентите в края на всяко хранене. Те също трябва да разгледат конкурентите си, за да видят кой се справя добре и защо. Определено менюто е важно, но както казахме има и други фактори.

Ясно е, че се изискват специални познания и умения в тази сфера.

Ето няколко добри примера.

  • Вашето USP може да е само едно определено ястие. То трябва да е наистина уникално и приготвено така, както клиентите не биха имали възможността да му се насладят другаде, Неговото качество трябва да е абсолютно константно и технологията му на приготвяне да се спазва винаги на 100%. С такова ястие лесно ще изградите имидж сред своите клиенти. По този начин те, от своя страна, ще рекламират вас и ресторанта ви напълно безплатно.
  • Дори начинът, по който се  сервира, може да се превърне в USP. Ястие, поднесено по атрактивен начин, предизвикващо УаУ ефект у гостите може да е вашият жокер в маркетинга.
  • Дори вашият доставчик на регионални продукти може да се превърне в желаното USP. Представете си, че менюто ви е пълно със сезонни продукти, произведени близо до вас. Те могат да са от малка ферма и с труда си този човек да предизвиква респект в гостите на ресторанта.
  • Персоналът също може да е вашето USP. Представете си че имате барман, който познава повечето (ако не и всички) клиенти. В момента, в който те прекрачат прага, биват поздравявани от него на малко име. А и питието им вече е готово на бара. Този човек трябва да е колоритен, забавен и да привлича клиентите като магнит.
  • Нека объrнем внимание и на още нещо. Оркестъра в петък вечер може да е вашето уникално предложение за продажба. Разбира се, ако съставът наистина е добър и кара клиентите ви да се чувстват по-различно от всяко друго място.

ВАЖНО: Запомнете USP e лесно за копиране! В момента, в който конкуренцията научи за него и намери начин да го предложи по подобен на вашия начин, се намалявa стойността му. Затова е нужно постоянно да  се подобрява и да се търсят нови възможности за вашето следващо USP.

И последно…..

USP винаги може  да се превърне във вашата запазена марка!

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Прочетете също:
Видове картофи и приложение в кухнята

От статията ще научите какви видове картофи има и как се използват в кухнята Картофът [...]

1 Comment

Ресторант с молекулярна кухня

Ресторант с молекулярна кухня – как да го организираме? Молекулярната кухня все още е нискоконкурентна [...]

Българска традиционна великденска трапеза

Традиционната българска великденска трапеза се отличава с богатия си вкус, аромат и символика. През годините [...]

Как се изготвя меню за ресторант

Как правилно се изготвя меню за ресторант? CHEF & GASTRO е проект, който има за [...]

1 Comment

Защо пикантните храни са предпочитани?

Защо пикантните храни са предпочитани? Пикантните храни са сред най-популярните  в много страни. Те се [...]

Масла и мазнини при готвене: специфика

Какво трябва да се разбира под масла и мазнини… най-общо казано липиди в процеса на [...]

2 Comments

Компостиране в ресторанта: приоритет 1

Компостиране в ресторанта – защо все по-често е актуален въпрос? Компостиране в ресторанта: това не [...]

2 Comments

Как да изберем POS система за ресторант

POS система за ресторант – днес ви предлагаме 7 съвета за намиране на правилния ресторантски [...]

Едно мнение за “USP за ресторант – какво представлява?

  1. Връзка към: Как да наемем и задържим добрите кадри в ресторанта - CHEF & GASTRO

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нямате право да копирате това съдържание.

[]