Skip links
Zero waste

Zero waste в ресторанта

Loading

Zero waste в ресторанта – това не е химера, защото идеята има все повече привърженици.

Става дума за философия за екологично отговорен начин на живот, чиито пет правила гласят: „Отказ, намаляване, повторна употреба, рециклиране и компостиране“.

Нулевите отпадъци са малко, но актуално еко движение, нарастващо в рамките на хотелиерството и ресторантьорството. Прогресивните собственици на ресторанти се надяват да трансформират, ако не и да премахнат неустойчивите отпадъци, произведени от заведението за хранене. Това е философия, която се застъпва за препроектирането на жизнения цикъл на ресурсите за повторна употреба, която отразява природата.

Теорията? Лесна е – “Не изпращайте нищо на сметището”.

Статистиката е потресаваща. Доклад от 2018 г. на ReFED, организация с нестопанска цел, която е насочена към хранителните отпадъци, установява, че американските ресторанти генерират 11,4 милиона тона органични боклуци всяка година на цена от над 25 милиарда долара.

Ще станат ли по-печеливши ресторантите с принципа Zero waste?

Нулевите отпадъци не са супер печелившо решение, тоест, един ресторант няма да забогатее от това.  Но ще има по-малко разходи и екологична концепция в рамките на обществото. Това е отличен начин за правене на бизнес. Ако един ресторант е успешен, то той най-вероятно ще може да си позволи да мисли за нулев отпадък.

Крайната цел е да се намали въздействието върху околната среда, докато се управлява печеливш ресторант – с потенциалната допълнителна полза за укрепване на екологично съзнателната репутация сред взискателните клиенти.

Ако целта ви е да станете ресторант с малко или без отпадъци, можете да започнете да оптимизирате множество оперативни области като енергийна ефективност, хранителни отпадъци, материали за многократна употреба, хуманно отношение към животните, възобновяема енергия, водна ефективност и др.

Ето някои добри идеи във връзка с това:

  • В един ресторант хартията и салфетките могат да се правят от хартиените отпадъци, които са предадени за вторични суровини. Или да се закупят такива, които са от рецеклирана хартия.
  • Сламките е хубаво да са от естествена слама.
  • Нужно е да избере подходящ размер на порцията, тоест, гостът в ресторанта да не оставя нищо в чинията. Е, без да се стига до критичен минимализъм.
  • Не трябва да се забравя и за логистиката на доставките. Колкото по-далече е продуктът, толкова по-дълго е пътувал. Някои храни се влошават по време на транспортиране. Плюс замърсяването от транспорта, горивата. Логиката е да се дава предпочитание на местните продукти.
  • И край на пластмасата за еднократна употреба. Всички чаши в случая трябва да са направени от хартия и имат капаци от царевично нишесте.  Контейнерите също са направени от биоразградими материали като захарна тръстика и царевично нишесте. А торбите за боклук е нужно да са направени от рециклиран полиетилен.
  • Въвеждането на разделно събиране на отпадъците е задължително.  И е нужен компостер, който е съобразен с капацитета на ресторанта.
  • Добрите готвачи използват зеленчуците и плодовете напълно.
  • Винаги трябва да се търси и решение при остарял хляб, запържете го с подправки и направете хрупкави поръски – подобрители на текстурата и вкуса.

Нещо като обобщение за Zero waste в ресторанта!

Управляването на бизнес с ниски или нулеви отпадъци поставя предизвикателства извън рециклирането, повторната употреба и компостирането. Понякога това са малките неща, като неизползването на пластмасовови съдове. Готвенето с нулеви отпадъци е една от най-добрите тенденции за хранене днес, докато устойчивостта и местните продукти си остават приоритет за ресторантьорската индустрия от 2012 г.

5/5 (8)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни