Skip links
Бейби спанак Baby spinach

Бейби спанак

Loading

Бейби спанак (Spinacia oleracea) се наричат специално събраните листа с едва развито стъбло и тънки жилки.

Произходът на спанака е спорен. Смята се, че произхожда от Югоизточна Азия от дивите видове спанак Spinacia tetrandra Stefen и Spinacia turkestanica. Арабите, които го наричат ​​isbanāh, го разпространяват в Испания, където за първи път той се споменава като еспинака през 9-ти век. Едва през 13-ти век спанакът е известен и се ползва в Централна Европа. Днес се отглежда в умерени зони по света като зеленчуково растение – в Европа, предимно в Италия, Франция и Германия.

Съдържание.

В допълнение към желязото, спанакът съдържа лутеин (каротеноид) и бета-каротин (предшественик на витамин А). И двата елемента са важни за очите и имунната система. В него се намират и минерали като магнезий, фосфор, калий и селен. Витамините предпазват черния дроб, простатата, стомашната лигавица и запазват паметта. Витамин К1 в растението е от съществено значение за съсирването на кръвта. Фолиевата киселина (фолат) участва в много метаболитни процеси на тялото. В сравнение с други листни зеленчуци, спанакът е много богат на растителни протеини. Водата в него е 91,4%.

Спанакът съдържа нитрат, който сам по себе си не е токсичен, особено във варено състояние. Антиоксидантите в тези зелени листа се считат за антиканцерогенни. Бейби спанакът съдържат по-малко оксалова киселина, отколкото спанака.

Производство и предлагане.

Спанакът се среща в дивата природа в умерените и субтропичните райони до надморска височина от 1550 метра. Но може и да се намери в Централна Европа и Източна Северна Америка.

Сезонът на спанака в Западна Европа продължава от февруари до май. Можеда се купи във всеки супермаркет. При оранжерийно отглеждане  може да се събира до ноември.

Когато купувате бейби спанак от пазара, трябва да бъдете особено внимателни – не бива да има кафяви или жълти листа. Извън сезона може да се използва дълбоко замразен спанак, той не губи своите хранителни вещества и витамини в този случай.

Съхранение.

Растението се съхранява в хладилник. Както при всяка прясна храна, съдържанието на витамини бързо намалява при променливи температури и излагане на въздух. Покриването на спанака с влажна кърпа може да забави процеса на изсъхване. Бързото бланширане на спаначените листа и охлаждането им с ледена вода, а след това замразяването увеличава срока за съхранение време до около 10 месеца.

Приложения за готвене.

Бейби спанакът е богат на различни витамини и минерали. Нежните листа в суров вид са сладникави на вкус и имат леко горчива нотка. Този спанак е салатен деликатес с неограничена употреба.

Поради горчивите вещества децата често не обичат да ядат зелени листни зеленчуци. Суровите, нарязани ленти от бейби спанак като съставка подобряват вкуса на тестените изделия и някои ястия. Спаначеното песто се съчетава добре и с печени продукти или салати. В бланширана форма съдържанието на нитрати намалява, тъй като водоразтворимият нитрат остава във водата за готвене. В същото време леко стипчивият вкус става по-слабо изразен.

Задушени или сотирани, спаначени листа могат да се използват в супи, яхнии или зърнени култури

По време на по-нататъшната обработка листата намаляват значително по обем и за съжаление някои ценни елементи се унищожават. Деликатният зеленчук изисква нежно готвене. Запомнете – бейби спанакът се събира, измива, не се изстисква, но се изсушава на кърпа.

Нискокалоричните, вкусни смутита от него са чудесни за здравословна закуска.

Рискове/ непоносимост.

Някои минерали, като калций, образуват трудно разтворими комплекси при контакт с оксаловата киселина, което усложнява усвояването им в червата. Освен това оксаловата киселина разрушава зъбния емайл. В големи количества тази киселина също допринася за образуването на камъни в бъбреците.

Въпреки това, когато се консумира умерено, ползите от бейби спанак далеч надхвърлят негативните. Смъртоносната перорална доза оксалат (сол на оксалова киселина) е 600 mg на kg телесно тегло според Wikipedia, което съответства на 4,5 kg суров спанак за човек с тегло 60 kg.

 

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни