Skip links
Ближи си сладоледа

Ближи си сладоледа

Loading

Много от нас се сещат в жегата за рефрена на песента „Ближи си сладоледа“…, но едва ли подозират колко е интересна историята на това замръзнало лакомство.

Научете днес как и кога се е появил този изключителен деликатес. Историята на сладоледа е доста противоречива тема сред много съвременни историци и учени. Все пак – на кого да благодарим за този сладък продукт?

Историята на произхода на сладоледа: първи споменавания.

Първият прототип на сладолед е изобретен в Китай. Не е известно със сигурност преди колко хиляди години  4 или 5 000. Император Танг, който управлявал по онова време, не понасял добре жегата. Той нареди лна слугите си да измислят ястие, което да охлажда през горещото време на деня. Тогава сладкарите предложили на владетеля новост: сладки нарязани плодове (личи, мандарина), смесени с обикновен сняг. Този десерт става любимия деликатес на императора и се пазел в тайна стотици години. За първи път рецептата се споменава в китайската книга с песни Shih Ching. Смята се, че самият Конфуций има пръст в това. Тоест, рефренът „Ближи си сладоледа“ с право може да се каже, че идва от Китай.

Историята на разпространението на сладоледа.

  • Още първото хилядолетие пр.н.е. цар Соломон пробва да се напарви сладолед чрез смилане и охлаждане на пресни плодове като се  полезността им възможно най-дълго. Така прототипът на плодовото сорбе се появява в Израел.
  • Има много легенди за историята на появата на сладолед в древна Македония. Как точно рецептата за сладолед е попаднала в арабите и персите, никой не знае. Има споменавания, че Александър Велики много обичал ледения десерт. За да се приготви, робите носели чист сняг директно от планините, а готвачите го слагали върху  охладени плодове.
  • През 3 век пр.н.е. рецептата за сладолед е била известна и в древен Египет.
  • Основателят на съвременната медицина Хипократ е използвал замръзналия лед като лекарство в онези дни. Той е вярвал, че студения десерт активира жизнените сили на организма.
  • Реално максимална популярност сладоледът вече има през първи век сл. Хр. По заповед на римския император  Нерон всеки ден се сервират плодови сокове напитки. Рецептата за тогавашния сладолед ебила подобна на рецептата, измислена в други страни – сняг от ледниците на Алпите се е смесвал с плодове.

Марко Поло и сладоледът – още малко история.

Историята на откриването на сладолед продължава. През 1295 г. известният писател и пътешественик Марко Поло вижда как се смесват плодовете и сняг в Китай. Той решава да продаде рецептата на италианските сладкари. Те обаче подобрили рецептата и са добавили мляко към състава. От този момент нататък сладоледът става в любимия десерт на благородниците в Италия.

В продължение на няколкостотин години италианците пазели рецептата в тайна. Те все пак , с времето тя става достояние и на други страни, като Франция, Испания, Германия. Това се случва, когато една италианка Катерина де Медичи се омъжва за френския крал Хенри II. Благодарение на любовта си към сладоледа,тя сервира това лакомство на всички гости. През 1649 г. във Франция Жерар Тирсен създава първата рецепта за ванилов десерт, приготвен от мляко и сметана, която нарича „неаполитански сладолед“. Историята на създаването на сладолед през 17-ти век може лесно да се проследи. По това време десертът започва да се продава по улиците.

Сладоледът скоро превзема света….

  • От 1686 г. до наши дни кафенето Prokop е много популярно в Париж. В асортимента му има повече от 80 вида сладолед! То е било любимото кафене на Виктор Юго, Жан-Жак Русо, Оноре Де Балзак.
  • През 1676 г. всеки кулинарен специалист е можел да се присъедини към първата в света Асоциация на независимите производители на сладолед.
  • Популярността на десерта се разпространи по целия свят и скоро деликатесът се появи в САЩ. В края на 17-ти век. в Чикаго, а в Ню Йорк е създаден първият завод за плодове с лед.
  • През 1843 г. американката Нанси Джонсън изобретява ръчния фризер за сладолед. Плодовете са поставяни в контейнера за смесване, а ледът и солта  – по периметъра.
  • Тя не патентова изобретението и през 1851 г. съвсем различен човек, Уилям Янг, стартира търговска линия за сладолед, базирана на разработките на Нанси Джонсън. Все пак, в знак на уважение той нарича откритието „Патент на Джонсън за фризер за направа на сладолед”.
  • Оттогава в цял свят са изобретени механични машини за смесване и охлаждане на сладолед. А създаването на промишления фризера през 1902 г. извежда производството на сладолед на ново ниво.

Време за „Ближи си сладоледа“!

Сладоледът днес е търсен десерт, който представлява маса, замразена в процеса на непрекъснато разбиване, която основно съдържа хранителни, ароматизиращи и емулгиращи вещества. Той често се получава и чрез просто замразяване на плодови и ягодоплодни сокове. Има различни видове сладолед, например, сметанов сладолед, сладолед с мляко, сорбе… Сладоледът се дели на твърд и мек.

Сладоледите имат сладък вкус поради използването на захар или други подсладители. Агар-агар, желатин, нишесте се използват като емулгиращ компонент при индустриално произведения сладолед. Има рецепти за сладолед, които използват яйчен белтък като емулгираща съставка.

Сладоледът е висококалоричен продукт, по-специално този, базиран на сметана. Той съдържа до 20% мазнини и до 20% въглехидрати.

 

5/5 (1)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни