Skip links

Видове менюта

Loading

Какви видове менюта има и какво включват?

Менютата варират както според вида на заведенията, така и според етапите на храненето. По тази причина има различни видове менюта.

Ето и основните видове менюта според етапите на хранене – те са често използвани.

2.1.Закуска

Менютата за закуска са сравнително стандартни във всяка страна. Например, ресторантът трябва да предлага обичайната селекция от плодове, сокове, яйца, зърнени храни, хляб, палачинки, вафли, меса за закуска и регионални специалитети, защото това е, което клиентите искат и очакват. Бюфетите за закуска например, биват два вида: Американски и континентален . В допълнение, включвайки един или два необичайни елемента в менюто – като специален вид селска шунка или асортимент от прясно приготвени плодови сокове или сиропи за палачинки и вафли – се постига допълнително разнообразие и удоволетвореност на клиентите. Менютата за закуска трябва да включват храни, които могат да се приготвят бързо и да се консумират сравнително бързо.Към този вид закуска може също да се добави и малко а ла карт меню, вклучващо различни ястия предимно омлети, яйца и др.

2.2.Обяд

Следните фактори са важни при планирането на обедните менюта: 

  • Бързина. Подобно на клиентите на закуска, хората, които се хранят за обяд, обикновено бързат. Това обикновено са работещи хора, които имат ограничено време за хранене. Храната трябва да се приготвя бързо и да е лесна за сервиране и консумиране. Сандвичи, супи и салати са важни елементи в много обедни менюта.
  • Простота. Броя на ястията в менюто за обяд са по-малко. Също така се сервират по-малко степени ястия. В много случаи клиентите избират само едно ястие. Като специални предложения за обяд могат да се предложат комбинации от две или три ястия, като супа и сандвич или омлет и салата, предлагани на една цена – така едновременно се постига простота и бързина.
  • Разнообразие. Въпреки краткостта на менюто и простотата на избора, обедните менюта трябва да са разнообразни. Причината е ясна: доста клиенти се хранят в един и същи ресторант няколко пъти седмично или дори всеки ден. За да бъде менюто кратко, много ресторанти предлагат няколко специални предложения за обяд всеки ден, така че винаги да има нещо ново в менюто.

2.3.Вечеря

Вечерята обикновено е основното хранене и тя се приема по-бавно и спокойно от закуската или обяда. Разбира се, някои хора бързат и вечер, но като цяло вечерните посещения в ресторант, предразполага към отпускане  и по-обилно хапване. Менютата за вечеря предлагат повече избор и разнообразие на ястия. Не е изненадващо, че цените и средните стойности също са по-високи, отколкото на обяд.

 

Таблица за спецификата на менюто според вида на заведението

Вид на заведението Специфика на менюто
Хотели Трябва да предоставят разнообразни услуги за своите гости: от бюджетни туристи до бизнесмени с по-големи финансови възможности. Поради тази причина техните предложения могат да варират от бързи бюфети за сандвичи и закуски до сервис в елегантни зали за хранене и банкети.
Болници Трябва да задоволяват диетичните потребности на пациентите.
Училища Нужно е да се има предвид възрастта на учениците, техните вкусове и хранителни нужди.
Фирмени столове В тях служителите се нуждаят от менюта, които предлагат храна, съобразена с техните физиологични потребности, но бързо сервирана и на разумни цени.
Кетъринг и банкет Такива са менюта, които се приготвят лесно за голям брой хора, но са достатъчно пищни и атрактивни за партита и специални поводи.
Фаст фууд  или 

take away/  храна за вкъщи

Става дума за бързо обслужване, ограничени менюта, включващи евтини, лесно приготвени и сервирани храни за хора, които бързат.
Класически ресторант Те варират от обикновени квартални закусвални до скъпи, елегантни ресторанти. Менютата, разбира се, трябва да се планират според нуждите на клиентите.
5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни