Skip links
Входящ контрол на стоки

Входящ контрол на групи стоки

Loading

 Входящ контрол на групи стоки-процес от особенна важност

Изключително важно е закупените за кулинарна обработка продукти за заведението за храненеда минат през входящ котрол. Така се гарантира тяхното качество и възможна бъдеща употреба.

Плодове и зеленчуци

  • Доставката им изисква да са в чисти контейнери, с типични за вида характеристики. Без наранявания и следи от загниване и плесен. В случай на листни зеленчуци и пресни билки, уверете се, че те са хрупкави, свежи и красиви на цвят.<>Когато външната температура е под 0 ° C, зеленчуците и плодовете е нужно да бъдат защитени от студа.
  • Температурата на зеленчуковите полуфабрикати и зеленчуците, които са предназначени за директна употреба в кухнята (обелени картофи, измити и изчистени зеленчуци), не трябва да надвишава + 5 ° по Целзий
    През лятото температурата на зеленчуците и плодовете не трябва да надвишава + 12 °

Диви гъби

Изискват придружаващ документ (разрешение за продажба или инспекционен фиш), подписан от официалния инспектор по гъбите. Разрешението трябва да се съхранява, докато гъбите са в обекта. Контролният номер трябва да е на контейнера и на бележката за доставка.

Месо, птици и колбаси

Месото и птиците трябва да се доставят отделно и в чисти контейнери. Те не бива да се увиват в кърпи или да се покриват с тях. Тъй като са силно нетрайни храни, срокът на годност трябва да бъде посочен върху опаковката на пакетираното или вакуумирано месо. При получаване на стоката месото трябва да се проверява за следното: суха повърхност, приятна свежа миризма, красив цвят, съдържание на месен сок най-много 2 – 3% от съдържанието на опаковката.

  • Прясното месото трябва да се доставя с температура под + 7 ° по Целзий.
  • Замразеното месо при доставката е нужно да е под – 18 ° по Целзий. Във външните слоеве температурата не трябва да надвишава -15 ° C.
  • Каймата, суровите продукти от кайма и нарязаното месо трябва да се доставят с температура под + 2 ° по Целзий. А домашните птици – под + 4 ° по Целзий.

Риба

За заведението за хранене рибата се доставя в чисти контейнери.  Винаги се разделя на цяла риба или рибни части.
Тъй като това е нетрайна храна, срокът на годност трябва да бъдат посочен върху опаковката.Рибите трябва да се проверяват като стока по тези критерии: снабдяване с прясна кръв към хрилете, стегнати люспи, без изсъхнали участъци от кожата, бистри, изпъкнали очи, чиста коремна кухина, костите са здраво върху месото, приятна свежа миризма. При проверка трябва да се избягва ненужния контакт с ръце. Използването на ръкавици за еднократна употреба е препоръчително. Рибите се съхраняват покрити с лед без директен контакт с повърхността. По тази причина се доставят с хладилно превозно средство при максимум + 2 ° Целзий.

Ракообразни и черупчести

Ракообразните и черупчестите се доставят в ресторанта отделно и в чисти контейнери
Тъй като те са нетрайни храни,  срокът на годност трябва да е върху опаковката,<

  • Ракообразните и мидите трябва да се доставят при максимум + 2 ° по Целзий.
  • Живите ракообразни – под + 7 ° по Целзий в достатъчно влажна опаковка (без лед). При получаване на миди: уверете се, че те са все още живи.

Яйца

Яйцата трябва да се набавят от контролирани производители, защото са много специфичен продукт. Черупката на яйцата трябва да е нормална, чиста, неповредена и суха. Минималното тегло на яйце в грамове се маркира върху опаковката. Проверете датата на тяхното снасяне. Яйцата трябва да бъдат доставени охладени след 20-ия ден. Тези, които са били охладени под + 5 ° C преди 21-ия ден, трябва да се доставят охладени.

Мляко и млечни продукти

Млякото и млечните продукти винаги се доставят в чисти съдове. Пастьоризираното прясно мляко е много нетрайно, така че срокът на годност трябва да бъде посочен на опаковката.
В случай на UHT мляко годността трябва да бъде изисана върху опаковката. Млякото и млечните продукти задължително се доставят при максимум + 5 ° C (не важи за UHT продукти).

Сухи продукти

Сухите продукти се доставят защитени от влага. Когато приемате стоки, уверете се, че опаковката им е цяла, неповредена, добре затворена и в чиста. Срокът на годност се проверява на всяка опаковка.

Входящ контрол на групи стоки – това е сложен процес и той не бива да се подценява.

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Контрол на миризмите в ресторанта - CHEF & GASTRO
    Permalink
  2. Качество на стоките - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни