Skip links
Ганаш (Ganache)

Ганаш

Loading

Какво точно е ганаш?

Ганаш (Ganache, Canache, Pariser Creme) е вид крем, който е приготвен от сметана, кувертюр и понякога се добавя масло. Съотношение на смесване на сметана и кувертюр е в пропорция 1:2. Мока, ванилия, ракия, ром и кирш могат да се използват като ароматизиращи съставки.  Ganache и неговите производни се използват най-вече като крем за пълнене на пралини. Служи и за покритие на пайове и торти. 

Специфика при съотношението на смесване и текстурата.

Консистенцията на ганаша (крема) зависи от съотношението на смесване между сметаната и кувертюра. Колкото по-голямо е количеството на кувертюра, толкова по-твърд ще бъде кремът. Ако количеството на крема се увеличи, ганашът става по-мек и кремообразен. Следователно, консистенцията на ганаш може да варира от много кремообразна, почти течаща, до твърда. 

В зависимост от предназначението, съотношението на смесване на кувертюра и сметана е 1:1 за пълнеж на торти, 1:2 за пълнеж от пралини, 1:3 за глазури. 

Ако вместо кувертюр се използва шоколад или gianduja (смес от фино смлени ядки, захар и кувертюр или какаово масло) количеството на крема трябва да се намали малко. 

Има 2 варианта за приготвяне:

  1. Първият е да се разбърка гореща, варена сметана в разтопения кувертюр.
  2. При втория, нарязан кувертюр се добавя към топла сметана.

И в двата случая сместа се разбърква от центъра на съда навън, докато се образува стабилна емулсия и ганашът придобие приятен блясък. След това се оставя да се втвърди сместа при стайна температура.

  • Горещ ганаш се използва за покриване на сладкиши. 
  • Студеният ганаш се разбива в кремообразна маса. 

Ганаш, разбит с бъркалка, се разпенва, докато ръчният миксер предотвратява разпенването му. Ганашът се използва главно за пълнене на торти или пралини и съответно се нарича също трюфел или пралинова маса. 

Step by step за приготвяне на ганаш.

Първо нарязваме кувертюра или шоколада възможно на най-малки парчета. Поставяте нарязания кувертюр в купа, достатъчно голяма, за да може по-късно да сложите крема в купата към кувертюра. Колкото по-фин е кувертюрът, той по-бързо ще се разтвори по-късно в горещия крем. За нарязване е подходящ голям нож с назъбен ръб или може да се натроши с готварски чук или сатър. След това оставете сметаната да заври и свалете от котлона веднага след първото кипене. Ако ганашът е приготвен с масло, разбъркайте го леко в сметаната. След това кувертюрът се залива с горещия крем. Сега разбъркайте с дървена лъжица, докато ганашът стане лъскав. Ако се добавят допълнителни съставки за ароматизиране, съотношенията на последващото смесване често се променят! 

Производство на ганаш – малки секрети

Когато се приготвя, качеството на суровината е определяща. Кувертюрът, шоколадът и Gianduja (Джандуджа) имат различни концентрации при една и съща температура на околната среда. Съотношението на смесване между сметана и кувертюр, шоколад или gianduja съответно трябва да бъде коригирано.

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Точилки за тесто - Chef and Gastro
    Permalink
  2. Шоколадово суфле и неговата история - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни