Skip links
Точилки за тесто

Точилки за тесто

Loading

Точилки за тесто – може би знаете какво е тяхното предназначение в кухнята?

Точилката е може би едно от най-старите приспособления, които се ползват в кухнята.  Кухненската точилка служи основно за разточване на тесто. Точилките за тесто имат редица функционални разлики в зависимост от дължината и материала, от който са изработени.

Точилки за тесто – исторически преглед.

Смята се, че точилката е изобретена преди повече от 3 000 години. Тя е била използвана не само за придаване на желана форма на тестото, но също помага за месене или смилане на подправки, корени. Още в края на 19-ти век се появяват специални точилки с дръжки за разточване на тесто и един хитър американец Рой бързо патентова това. Но по едно и също време същите кухненски прибори започнат да се появяват в много други региони.

В Англия, например, моряците, които пътували на дълги пътешествия, подарявали на съпругите си стъклени точилки с различни красиви дизайни. Смятало се, че ако точилката в кухнята се напука и счупи, значи на съпруга-моряк се е случило бедствие.

Порцелановите и керамичните точилки започват да се появяват в Европа също през този век. Но те не генерират масово потребление, защото с тях е трябвало да се работи изключително внимателно.

Дължина и диаметър на точилката.

Ако обърнете внимание, на съвременния пазар има много видове точилки, в зависимост от техния размер и дължина.

  • Най-популярни са тези, чиято дължина достига 30-45 см, а диаметърът е около 6 см.
  • Има малки модели, до 10 сантиметра. Те са направени за разточване на малки парчета тесто, например за кнедли или пайове. Най-често те са под формата на валяк или са без дръжки. Те не заемат много място и е удобно да се използват върху малка площ от масата.
  • Предлагат се и тънки точилки, които се използват за разточване на пица, пита или баклава. Дължината им може да достигне над 100 см. Много е удобно да се увиват големи парчета тесто върху тях.
  • Могат да се намерят на пазара и интересни релефни точилки с орнамент или всякакви шарки, като цветя, звездички или различни елементи. Релефът им обикновено е с дебелина около 0,7-0,8 мм.

Точилките за тесто се разделят и според предназначението им. Има различни видове точилки, които се използват не само за направата на тесто, но и за разточване на шоколад, блатове или други форми. Те могат да бъдат под формата на валяк с правилна повърхност или със сгъваеми дръжки. Въпреки че класическите модели с форма на цилиндър са универсални, то тези с дръжките и уплътнението в средата вече са модерни.

Точилки според материалите, от който са изработени:

  • Дървените точилки за тесто са класика.

Вероятно те са във всяка кухня. Те са изработени от естествен материал. В същото време всички те имат ниска цена, което е много мощен аргумент за покупката им. Продуктите от дърво, все пак, имат недостатъци. Точилките с течение на времето могат да се набраздят. Също така тестото може да залепне, ако има такъв дефект. Съвет – трябва да се избере точилка, направена от плътни видове дърво: от дъб и липа.

  • Силиконовите точилки са удобни, практични и гладки.

Тестото не се залепва към тях, затова се използва много по-малко брашно. Също така в комплекта често се използва силиконова подложка, върху която е много удобно да се разточва. Смята се,че това е главният недостатък на силиконовата точилка за тесто: тя е много лека, така че ще трябва да се вложат много повече усилия, за да се разточи тестото.

  • Неръждаемата стомана също се използвана за направата на точилки.

Това е доста издръжлив метал, здрав, затова от него се правят точилки, които може да се използват за маслени, горещи или твърди теста. Металните изделия могат да се охлаждат или нагряват, така че е много по-лесно да се работи с тях. Но трябва да се има предвид, че те са тежки и ще отнеме известно време, за да се свикне с тях.

  • Стъклени и керамични точилки за разточване на захарни теста и шоколад.

Но тези два материала имат известен проблем. Всички те са леки, чупливи и склонни към повреди. Следователно, един доста крехък кухненски инструмент ще трябва да бъде внимателно наблюдаван, да не се подлага на температурни крайности и да се пази от драскотини.

  • Точилките от естествен камък се използват за месене на твърдо тесто.

Те също трябва да се съхраняват добре и да се третират внимателно, като се избягват температурни амплитуди. Неправилното боравене може да повреди не само самата точилка, но и други кухненски прибори, ако падне върху тях. Напоследък каменните кухненски предмети се използват най-вече като декоративни елементи.

  • Пластмасата е много практичен и издръжлив материал за направа на точилки.

Съвременните технологии я правят абсолютно безопасна за употреба. Тестото не полепва по време на точене и се отделя лесно. Пластмасовите точилки са леки и ще са необходими повече усилия за разточване на тестото. Важно е да се има предвид, че те трябва да се съхраняват далече от източник на топлина. Некачествените пластмасови кухненски аксесоари, в това число и точилките, не могат да се слагат в съдомиялни машини, защото се деформират. Евтините пластмасови точилки за тесто са с краткотрайна употреба. При лоша поддръжка пластмасовите точилки могат да издават неприятна миризма, заради бактериите и да дадат неприятен послевкус.

  • Мраморната точилка за тесто е изборът само на най-добрите готвачи.

Тя е много тежка и затова позволява плътното тесто да се разточи бързо. Те изглеждат много красиви и са буквално вечни.

Ако статията Ви е харесала, споделете я в социалните мрежи.

Снимка: manufactum.ch

3.75/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни