Skip links
Ебли

Ебли (Ebly): същност и специфика

Loading

Какво е Ебли (Ebly)?

Това е 100%  натурален пшеничен продукт и без химически добавки. Mars GmbH продава предварително сварена и обработена твърда пшеница под регистрираната търговска марка Ebly® Sonnenweizen.  Известна също под термините фина пшеница или пшеничен ориз.

С Ebly® се готви бързо и лесно. Само за 20 минути може да се създаде меню с него. Защо? То е предварително приготвено и подходящо за различни методи на готвене.

Производство.

Ебли се произвежда от твърда пшеница, отглеждана изключително в централна Франция. От събраните пшенични зърна в четири стъпки се приготвя един вид варено жито, подобно на бланширания ориз.

  • Първо, зърната се сортират по размер и вид.
  • След това се сваряват на пара.
  • Частично се обелват.
  • Накрая се изсушават.

Какво съдържа?

Ebly® се рекламира от производителя като храна с ниско съдържание на мазнина и с високо съдържание на фибри, витамини и минерали. Сравнението с нетретирани зърна от пшеница показва обаче, че въпреки леката обработка с пара, някои от съставките се губят. По-специално диетичните фибри, но също и минералите, съдържащи се във външните слоеве, намаляват. От това може да се заключи, че външните слоеве са отстранени. За съжаление, производителят не предоставя никаква информация за точното съдържание на витамини.

Едно от предимствата на  Ebly е относително бързото време за готвене от 10-15 минути. Но други видове зърно като просо или семена като елда също могат да се приготвят бързо. Зърна, които се варят по-дълго като пшеницата, могат да бъдат едро смлени преди готвене, за да се съкрати времето за приготвяне. Необработените зърна имат предимството пред Ebly, защото са с пълния набор от хранителни вещества. Дори ако Ebly може да направи зърнената кухня по-популярна, от гледна точка на пълнозърнестите храни, необработените зърна са по-препоръчителни от този пшеничен продукт.

Предимства на Ебли!

  • Приготвя се бързо и лесно.
  • Лесно може да бъде замразено за по-късна употреба.
  • Има перфектна консистенция и външен вид.

Средната консумация при човек на диетични фибри е твърде ниска – 20 до 25 грама на ден. Пълнозърнестите храни, които също са богати на витамини и минерали, имат ценен принос за задоволяване на тези нужди. Пълнозърнестите продукти често имат недостатъка, че отнемат дълго време за готвене. Това е една от причините те да се използват по-рядко в кухнята.  Ебли е богат на основни витамини, минерали и микроелементи, с много фибри и висококачествени протеини и е отличен продукт за здравословното хранене.

Снимка:mars-foodservice.ch/unsere-expertise/ebly-zartweizen

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни