Skip links

Защо готвачите са с бели дрехи

Loading

Задавали ли сте си този въпрос: „Защо готвачите са с бели дрехи?“

Днес в статията ще обясним защо точно готвачите са в бяло, въпреки че не са лекари или медицински сестри.

Стереотипът за визията за готвач включва специална бяла униформа, с която прекарва цялото си работно време. Въпреки че някои не й придават особено значение, историята на появата и развитието на готварските дрехи е много интересна и заслужава специално внимание.

Униформа на готвача – какво включва?

Дрехите на готвача се състоят от шапка, двуредно сако, шал (вратовръзка), престилка и панталон.

Униформата на готвача се е развивала, провокирана главно от практически съображения. Например, сакото/куртката на готвача е двуредно.

Познайте защо?

От практически съображения. Това е необходимо, за да може лесно да го преметне от другата страна в случай на петна.

Задължително дрехите на готвача трябва са ушити от материя, която е с двоен слой памук. Така се предпазва тялото от топлината на фурната или случайно проникване на гореща течност. Дори копчетата на сакото/ куртката са с плат, за да се избегне рисковия контакт с тенджери, тигани и други кухненски прибори.

Панталоните на chef обикновено се избират в черно-бялата гама, например, райе или квадратчета, върху която не се виждат следи от разлята течност и мазни петна. Престилката също е незаменим атрибут на униформата на готвача, тъй като перфектно предпазва дрехите от петна от храна и мазнини. Що се отнася до шалчето (вратовръзката) около врата на готвача, първоначално то е било с практична функция. Тази малка памучна кърпа е служела за изтриване на потта, тъй като в кухнята винаги е  много горещо. В наши дни бихме казали вече има само декоративна роля.

Как се е появила шапката на готвача?

Традиционната готварска шапка е най-отличителният и разпознаваем елемент от униформата на готвача. Историята на този елемент от работно облекло е доста интересна. През 16-ти век готвачите, както и другите занаятчии, са били преследвани заради своята свободна мисъл. Често са били затваряни и екзекутирани. За да избегнат преследванията, готвачите често търсели убежище в православната църква и се скривали сред монасите в манастирите. Там те обличали подобни дрехи като свещениците, включително слагали и високи шапки. Единственото изключение било, че дрехите на готвача са били в сиво, докато монашеските са били в черно.

Бялата шапка, известна като Toque Blanche, е елемент от униформата, която прави готвача разпознаваем. Тези шапки имат очарователна история, тъй като се казва, че са приети от шапките на свещениците на православната църква. Днес шапката е задължителна за готвача в телевизионни предавания, филми, но не се използва често.

И стигаме до най-интересната чест – защо готвачите носят бели униформи?

Изненадващо е, че класическата униформа за готвач е бяла. Странно е да се носят бели дрехи в кухнята, където кипи творчески труд, при който често стават всякакви кулинарни аварии. Дори микроскопично петно ​​върху бялата дреха е прекалено забележимо. Готвачите прекарват цялото си работно време в кухнята, близо до печки, месо, сосове….Познайте какво може да им се случи?

Защо цветът на дрехите на готвачите, който на теория трябва да е в по-практичен цвят, е бял?

  • Цветът на униформата на готвача се променя през 19-ти век, когато известният готвач Мари-Антоан Карем (1784-1833) решава, че бялото ще бъде добра идея в кухнята. Според неговата концепция този цвят трябва да символизира чистотата в кухнята.  Тоест, бялата гама издава ангажираността на готвача към чистотата. Приготвянето на храна за други хора е много деликатна дейност. Трябва клиентите да са спокойни, че храната се приготвя като се спазват всички хигиенни и санитарни изисквания.
  • И още нещо – бялата тъкан също може да бъде лесно избелена с различни препарати. Това е нещо, което не може да се направи с други цветове, защото белината ще развали цвета им.
  • Освен това Мари-Антоан Карем налага идеята, че шапките на готвачите трябва да бъдат с различни размери, така че по-младите колеги да се отличават от старшите. Самият Карем, с основание, е носел висока 18 инча шапка. След неговото нововъведение майсторите готвачи започват да слагат високи шапки, а младите – такета или барети.
  • В допълнение към всичко изброено до тук, бялото е цвят, който не абсорбира топлината, така че предлага адекватна защита на готвачите от силната топлина в процеса на топлинна обработка на храните.

Въпреки че облеклото на съвременния готвач е устояло на поривите на времето, то не е съвсем задължително в 21-ви век.

Все по-често готвачите използват цветни престилки и бели куртки с цветни орнаменти. Ако трябва да сме обективни, престилката в наши дни е практичен елемент от облеклото на готвача. Тя  служи като допълнителна защита и се превръща в перфектното облекло, когато е с логото на заведението за хранене.

Какви са съвременните готварски дрехи?

Все по-малко от днешните готвачи носят традиционната шапка, която се е превърнала в икона сама по себе си), бялата двуредна куртка. Това си е стандартната униформа – просто класика. Но в свят, в който всичко е позволено, много готвачи модернизират кухненските униформи.

И през последните години много собственици на ресторанти и готвачи възприеха нова естетика в професионалните кухни, която е по-малко йерархична, по-удобна и включваща различни цветове.  Много готвачи разширяват гардероба си и носят черни престилки. По-тъмният цвят не само актуализира незабавно външния вид, но и по-лесно маскира неприятните пръски или зацапвания.
Съвременното кухненско облекло като Hedley & Bennett, Tilit и Polka Pants, разработва дрехи,  е едновременно удобно и стилно. Дрехите на готвачите не бива да изглеждаха небрежни и да им пречат при работа в кухнята.
4.5/5 (10)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Кухненски термометър - Chef and Gastro
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни