Skip links
Земна ябълка (йерусалимски артишок)

Земна ябълка

Loading

Земна ябълка (йерусалимски артишок, гулия или топинамбур)

Земна ябълка (Helianthus tuberosus) е вид тревисто многогодишно растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae). За храна се употребяват грудките на растението, които при добро почистване, могат да се консумират и директно.

Какъв е нейният произход?

Тя е родом от Северна Америка, а после е пренесена във Франция в началото на 17-ти век. От Франция грудката на йерусалимски артишок се разпространява в цяла Европа. Днес земната ябълка се отглежда в почти всички континенти. Подобно на картофа, коренът образува от 2 до 3 дузини грудки. Обикновено клубените са с форма на круша или ябълка и напомнят на пресните корени на галангал и джинджифил. В зависимост от сорта, грудките се различават по форма и размер.

Какви хранителни вещества съдържа земната ябълка?

Грудката е богата на много хранителни вещества. Тя съдържа 80% вода, между 15 и 20% въглехидрати, 3% протеин, минерали като калий, калций, фосфор, желязо, натрий, силиций и провитамин А, витамините В1, В2, В6, D и С. Заслужава да се отбележи високото съдържание и на инулин, до 16%. Това са разтворими фибри, които се разграждат на фруктоза.

Съхранение на земната ябълка.

Реколтата започва да се събира през октомври и приключва през май. Грудката е устойчива на студ – може да издържи на температури до -15 ° C. Реално може да се съхранява в хладилник, но  за кратко време. Поради тънката си обвивка, клубените отделят много влага. По тази причина бързо губят своята сочност и лесно гният.

Употреба – особености.

Земната ябълка не е препоръчително да се бели – така или иначе е това е доста трудно – освен ако не се използва за направа на пюре. Следователно е достатъчно грудката да се измие под течаща вода и да се отстранят замърсяванията. Ако бъдат обелени или нарязани грудките, поради склонността си бързо да потъмняват е препоръчително обелените грудки да се потопят във воден разтвор, в който е добавен лимонов сок или аскорбинова киселина.  Когато се сготви, грудката отделя орехов, сладникав аромат. Поради високата си концентрация на захар, тя се преработва промишлено във фруктоза, сироп и алкохол.

Ползи за здравето на човека от земната ябълка.

Земната ябълка е доста популярна и добре позната като здравословна храна. Тя е подходяща за формирането на силен имунитет, благодарение на широкия спектър полезни вещества, които има. Препоръчва се за профилактика на грип и настинки. Поради това, че съдържа инулин се ползва от диабетици и от хора, които спазват нискокалоричен хранителен режим.

Клубените съдържат фруктоолигозахарид, несмилаем полизахарид, съставен от фруктоза. Фруктоолигозахаридите имат сладък вкус, но преминават през човешкия храносмилателен тракт неметаболизирани, поради което имат много малка калорична стойност. Освен това, фруктоолигозахаридите оказват пребиотичен ефект, което означава, че се използват от „добрите бактерии”, които подобряват здравето на дебелото черво и подпомагат храносмилането.

Има ли противопоказания за консумация?

Не се препоръчва за хора, които имат жлъчни и чернодробни заболявания.

И ако Ви е допаднала статията, време е Вашите приятели също да я прочетат. Споделете я с бутоните по-долу.

 

4.17/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни