Skip links
Минимализъм в интериора на кафене

Как се открива лятно кафене

Loading

Как се открива лятно кафене – оказва се, че този тип кафене е един от най-евтините и печеливши видове ресторантьорски бизнес.

За повечето заведения по крайбрежието или в градските паркове активният му период е от май до септември. Тази година подходящият момент за старта на сезона вече отмина. Но за да отворите лятно кафене навреме за сезона, препоръчително е да започнете да подготвяте документи през есента. Затова решихме да публикуваме статията сега на тема „Как се открива лятно кафене“, за да можете да се подготвите предварително.

Струва си да изстискате максимума от него и да се опитате да работите през всичките седем месеца. Не забравяйте за есента и пролетта, когато времето за летни почивки все още не е дошло, то много хора предпочитат откритите площи пред задушните стаи. Ако имате късмет с времето и ще бъде топло в началото на пролетта и късната есен, доходите ви ще се увеличат значително.

Когато мислите как да отворите лятно кафене, е важно да вземете решение относно формата и дизайна му, тъй като планирането на строеж от нулата изисква одобрение от съответните органи.

Всички летни заведения могат да бъдат условно разделени на следните видове.

  • Затворени – павилиони и помещения с прозорци. Основното предимство на такива конструкции е пълната независимост от метеорологичния фактор. В такова заведение тип кафе ще бъде удобно както по време на дъжд и вятър, така и в разгара на слънчев ден, когато е непоносимо под парещото слънце. Освен това инсталирането на такива павилиони отнема минимум време. Недостатъкът на този тип е желанието на посетителите да бъдат на открито при хубаво време, така че има смисъл да се използват комбинирани конструкции с тераса.
  • Частично отворени кафенета – те са с двускатен покрив или тента. Сенникът предпазва от дъжд и слънце, а при необходимост отворените части могат да бъдат затворени със специални ролетни капаци. Оградите на такива заведения могат да бъдат дървени, стъклени или метални, в зависимост от концепцията на заведението. Недостатъкът им е, че те не са защитени от вятъра.
  • Открити площи и тераси – тук са затворени само кухнята и офис помещенията, а местата за гости са разположени на открито. На терасите се монтират външни мебели, а за предпазване от слънцето се използват чадъри или тенти. Несъмненият плюс на терасите е минималната инвестиция за подреждането, но при лошо време няма да е приятно в това кафене.

Какво е необходимо, за да отворите лятно кафене?

Малките сезонни заведения обикновено се изплащат още през първия сезон и при добра подготовка и настройка на всички процеси, дори преди края му. Размерът на инвестицията зависи от наемната цена, цените на храните и разходите за персонал. Ако това е семейно кафене, тук е малко по-лесно, тъй като ще ви бъде много по-лесно да обучавате персонал. И ще спестите сериозно от началните разходи за заплати и обучение.

Но това важи само за много малки заведения, защото ако имате кафе със закуски, обеди и вечерна програма, тогава в пика на сезона 2 или 3 души на смяна, като правило, трудно могат да се справят с потока от посетители. Реално трябва да работите 7 дни 15-16 часа седмично. Повтаряме още веднъж: само като използвате сезона максимално, можете да спечелите и бързо да възстановите първоначалната си инвестиция.

Възвръщаемостта на средставата при лятното кафене директно зависи от:

  • Местоположението. Това са местата, където хората се отпускат през лятото: курорти, паркове, плажове, площади, яхтени пристанища и всякакви зони за отдих.
  • Броят на местата и ценовата политика.
  • Наличие на места за паркиране, детски площадки, атракции и други забавления в близост до него.

Меню на лятното кафене – това е важно.

Бизнес планът за откриване на лятното кафене включва добре разработено меню, въз основа на което можете да прогнозирате печалба и да обмисляте интериора.

Напоследък популярността на тематичните заведения с определен формат кухня, нараства. Всяко от тях има свой собствен основен продукт.

  • Италианските -са с асортимент от пица и паста;
  • Японските – с разнообразие от суши, рула и ястия от морски дарове;
  • Вегетариански – само с със зеленчуци, фалафел;
  • Грузинските предлагат шашлик, хачапури.

През топлия сезон повечето гости предпочитат леки ястия и освежаващи напитки, и особено храна, приготвена на открит огън.

Ето списък на най-популярните храни и напитки през лятото:

  • Студени супи;
  • Пресни салати;
  • Всички видове студени закуски;
  • Риба, морски дарове;
  • Фастфуд (хот-дог, бургери, пържени картофи);
  • Шишчета, зеленчуци на скара, риба на скара;
  • Сладолед и плодови салати;
  • Студена бира, разнообразни алкохолни и безалкохолни напитки и коктейли (мохито, сангрия).

В същото време си струва да си припомним сезонността и местоположението на кафенето. За да съхранявате нетрайни храни и лед за напитки, имате нужда от мощно хладилно оборудване, освен това трябва постоянно да следите тяхната свежест.

По принцип не се препоръчва летните кафенета да съставят дълги и сложни менюта с много позиции, за да се изчисли оптимално наличността на хладилниците.

Как да изберем интериорен дизайн за заведението?

Откриването на лятното кафе предполага подробно проучване на дизайна, тъй като именно атрактивният интериор може да играе ключова роля. Тоест, благоприятно да отличава бъдещото заведение на фона на конкурентите. И ако е организирано от нулата, са възможни различни варианти за дизайн:

  • Кафене в стил Лофт – популярен градски стил. Той изисква минимални инвестиции, тъй като тръбите, вентилацията и дори тухлената зидария могат да бъдат оставени открити. В такъв интериор мебелите от палети ще изглеждат страхотно, а гирляндите от крушки ще създадат романтично настроение вечер. Този дизайн е идеален за кафенета в паркове. Менюто може да включва бургери, пържоли, ястия на скара.
  • Хавайският стил е чудесен вариант за дизайн на лятно кафене, разположено на плажа. За да го създадете, достатъчно е да украсите дървената тераса с гирлянди от цветя и да сервирате ястия и коктейли с ярки декорации.
  • Морска тема – добре дошли в заведение за риба, бира и плаж. Използването на свещи, корабни рули, въжета и платна в декора ще ви помогне да зададете правилния тон за кафенето и да привлечете посетители. Аквариум с живи рибки ще допълни идеално атмосферата.
  • Виенска романтика – светлото кафене с бели стени, виенски мебели и живи растения със сигурност ще привлече посетители. Особено ако обектът се намира в парк или в центъра на голям град. Малки букети по масите, ефирни покривки, красива посуда и трептящи свещи вечер ще карат посетителите да изпият чаша кафе или чаша вино с вкусна храна.

Вярваме, че вече сте наясно как се открива лятно кафене.

5/5 (1)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни