Skip links

Меню: À la carte и Table d’ Hôte

Loading

Меню: À la carte и Table d’ Hôte – каква е разликата при тях?

À la carte e меню е това, в което всяко отделно ястие е посочено самостоятелно със собствена цена. Клиентът прави избор от различните курсове и гарнитури, за да приготви ястие. (Забележка: Терминът à la carte се използва и за обозначаване на готвене по  поръчка, за разлика от предварително готвене на големи партиди.).

Table d’hôte (tobbluh dote) първоначално означава фиксирано меню без избор.  Банкетните менюта са познати примери за този вид меню. Терминът също така означава меню, което предлага комбинация от ястия на определена цена. Клиентът може да избира измежду няколко селекции, всяка от които включва предястие и гарнитури плюс други ястия, като предястие, салата и десерт. Всяка пълна селекция от ястия има единична пакетна цена. Много ресторанти използват комбинация от à la carte и table d’hôte селекции. Например, пържолата може да включва салата, картофи, зеленчуци и напитки с избор на предястие, докато допълнителни ястия като предястия и десерти – се предлагат срещу допълнително заплащане.

Меню Prix fixe

Тясно свързано с менюто, предзначено за сервиз на маса, е d’hôte е prix fixe (pree feex), което означава „фиксирана цена“, меню. При чисто меню с фиксирана цена се дава само една цена. Всеки гост може да избере една селекция от всяко предлагано ястие, като цялото хранене е на посочената единична цена. Често в такива менюта няколко елемента със скъпи съставки носят допълнителна такса, наречена добавка. Добавката обикновено се посочва в скоби след списъка. Най-добре е да бъдат ограничени броя на добавките, доколкото е възможно. Наличието на твърде много допълнителни такси в меню с фиксирана цена може да остави клиентите разочаровани и ядосани.

Menu dégustationе

Специална разновидност на меню е menu dégustationе, което понякога се използва в изискани ресторанти. Това е меню за дегустация. То се предлага в допълнение към редовното меню и дава възможност на посетителите да опитат по-голям брой от творенията на главния готвач. Менюто може да включва 5 – 6 или дори до 10 или 12 отделни ястия, сервирани на малки порции. Поради сложността на обслужването, ресторантът може да изисква дегустационното меню да бъде сервирано само ако всички на масата го поръчат. Дегустационните менюта може да се променят ежедневно в зависимост от избора на главния готвач и наличността на съставките.

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни