Skip links
Нар

Нар

Loading

От статията ще получите полезна информация за плода нар и как се използва в кухнята

Обикновеният нар (лат. Punica granátum) е растителен вид от рода Нар от семейство Lythraceae с ядливи плодове

Нарът расте в места със субтропичен климат. Той е светлолюбива култура, вирее по-добре на открити места, но плодовете се развиват добре в сянката на листата. Растението не е много придирчиво към почвената влага и издържа добре на суша. Нарът произхожда от Западна Азия и се използва от хората още от античността. Днес се отглежда широко в Близкия изток и Кавказ, Северна и Тропическа Африка, няколко региона на Азия и Средиземно море. Сезонът на наровете в Северното полукълбо обикновено продължава от септември до февруари, в Южното – от март до май.

Нарът е плод с кръгла форма с различен диаметър, колкото голям портокал. Кората му е жълта до червеникава. А вътре има множество розови, червени или винени сочни зърна, които са всъщност семената на нара. Тези зърна са ядливи, могат да са на вкус от сладки до леко кисели.

Изображения на нар са  намерени в египетските пирамиди, древни византийски тъкани, в орнаментите на древните гърци. Според Фън Шуй нарът е символ на здраво семейство.

Хранителни стойности на нара

Енергийно съдържание и основни компоненти в 100 g плод:

316 kJ (74 kcal)

79,1 грама вода

0,7 грама протеин

0,6 грама мазнина

16,1 грама въглехидрати

2,2 грама фибри

Захарта, съдържаща се в нара, е разделена на 7,9 грама фруктоза и 7,2 грама глюкоза

Нарът е богат на много полезни минерали и микроелементи, както и витамини С, Р, В6 и В12. Плодът е особено богат на витамин С, който укрепва имунната система. Освен това сокът и пулпата на зърната от този плод имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата, нервната и ендокринната система на тялото. Нещо повече: само един нар съдържа 40% от дневната доза витамини, от които човек се нуждае.

Нарове – приложение в кулинарията

  • Плодовете нар се ядат сурови, но също се добавят в някои ястия.
  • Зърнатата са чудесна гарнитура за салата и ориенталски ястия.
  • Преработва се също и на оцет.
  • От плода се получава сок от нар.
  • Гренадиновият сироп, който се прави със сок от нар, придава на Tequila Sunrise и различни други коктейли плодовия вкус и червения цвят.

Как се избира узрял и хубав нар?

Първото нещо, на което се обръща внимание, е размерът на плодовете. Следвайки елементарна логика, най-големият винаги е узрял. Но в този случай си струва да се вземе предвид не само размерът на субтропичния плод, но и неговото тегло: колкото по-сочен е нарът, толкова по-тежък е той.

Визуалният анализ на плода е също важен. Не купувайте плодове с: наранявания и вдлъбнатини. Както и плод с тънка кожа, чийто цвят е по-близо до кафяв. Нарът е един от най-подходящите за дългосрочно съхранение на плодовете. При подходящи условия те могат да се съхраняват до няколко месеца.

Хареса ли Ви статията – споделете я с бутоните по-долу в социалните мрежи.

 

3.75/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Кои са най-полезните плодове през зимата? - Chef and Gastro
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни