Skip links
готвене и температура

Наука за хранителните продукти – същност

Loading

Hаука за хранителните продукти – какво означава това?

Всяка наука е комплекс отопределени знания, по тази причина сложната наука за хранителните продукти изисква специално внимание и разбиране.

Като готвач човек носи морална отговорност в контакта си с хранителните продукти. Градският начин на живот в 21-ви век превърна природата в поле за експерименти. Всъщност, съзнателно трябва да се подхожда още при планирането на кулинарните предложения, внимателно да се провежда организацията на пазаруването и отговорно да се извършва преработката на продуктите. На човек не бива да му е безразлично откъде идват хранителните продукти, как растат, как се обработват или как се произвеждат.

Всичко изброено до тук е част от съвременната наука за хранителните продукти!

Добрата информираност е важна за изграждането на личен стил на пазаруване.

  • Какво означава за собствената кухня пазарното разнообразие, изобилието на оферти и неограничените производствени възможности?
  • Докъде като готвач човек участва в този процес и може да черпи с пълни шепи от необятните оферти и къде върви по алтернативен път или пък търси продукти от специализирана пазарна ниша?
  • Каква е личната мярка, която човек създава за кухнята си?

Ето най-важните аспекти в работата на главният готвач в контекста на науката за хранителните продукти:

  • Обезпечава качеството при предлаганите ястия

Тук става дума за отговорност при качеството. Трябва да има баланс в полето между разнообразните нужди (меню, ястие, сезон, куверт за банкети, кетъринг), различните умения на готвачите и сменящите се очаквания на клиентите, доставчиците и ръководството. Точният усет за изброените детайли дава качествен постоянен резултат.

  • Изпълнява очакванията на гостите

Съобразяването с желанията на гостите (краткосрочни запитвания, специални желания), има за цел постигане на висока степен на удовлетворяване на клиентите, без обаче да се изпуска от поглед икономическата ефективност и изискванията към качеството.

  • Прилага изискванията от страна на фирменото ръководство

Приоритетно задължение е да се подкрепят и прилагат решенията на ръководството. В повечето случаи при оформянето на решения се очаква активно участие с мисъл и действия. (Например, нов асортимент ястия, нова ценова политика, преструктуриране на фирмата в посока персонал/ инфраструктура/ концепция)

  • Справя се с извънредни ситуации

При този вид ситуации в кухнята се очаква да има правилно взети решения. Това могат да бъдат актуализации в бюджета, внезапна промяна в броя на  персонала  (кухня/ обслужване) или промяна относно доставките.

  • Организира обучение или допълнителна квалификация на персонала и обучаващи се в кухнята

Главният готвач цялостно отговаря за протичането на практиката, както и предава професията на обучаващите се (със съответните сертификати). Вътрешната концепция на обучението изисква в началото на всеки сезон целият отдел „Храни и напитки“ да се запознае със сезонните хранителни продукти за предлаганите ястия.

С една дума –  динамичната наука за хранителните продукти не се научава за един ден. Нужна е както теория, така и практика.

 

 

 

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. ГМО храни: ето цялата истина - Chef and Gastro
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни