Skip links
обучение на персонала в ресторанта

6 стъпки за обучение на персонала в ресторанта

Loading

Знаете ли, че всяко обучение на персонала в ресторанта е реална инвестиция за вашия бизнес?

Това е не само истинска инвестиция за ресторанта. Реално добре обучените служители спомагат за изграждането на по-добра репутация на заведението. Това води реално до успех и предимство пред конкурентите. Като собственик или управител на ресторант е важно да имате план за обучение, за да имате висококачествени услуги.

1. Запознаване на персонала с мисията, целите и задачите на ресторанта

Когато се наемат служители, мениджърите на ресторанти винаги изискват те да имат няколко години опит. Причината, поради която работодателите правят това, е да гарантират, че не харчат толкова много за обучение. Защо?

Служителят вече е работил в ресторант и затова трябва да са готови да започнат да обслужват клиентите. Това, което повечето мениджъри и собственици на ресторанти забравят, е, че всеки ресторант е уникален. Не само по отношение на мисията и целите, но и по отношение на състава и обслужването. Първата стъпка в обучението на пероснала е правилната ориентация. Тя помага на новоназначените да се запознаят с най-добрите практики, целите, историята, философията и техниката в ресторанта.

2. Създаване и надстрояване на план за обучение

Като нов собственик на ресторант, вашата цел е да се уверите, че новото заведение за хранене процъфтява като и ще има успех. Единственият начин да се гарантира, че това е възможно е да се продължи да се обучават нови членове на персонала. За да бъде това постижимо, трябва да има създаден план за обучение. Той ще включва различните отдели във вашия ресторант: бар, салон, кухня, обслужване

Като мениджър се нуждаете от помощ при обучението на новия персонал. Използвайки вашите опитни служители, можете да им възлагате надзорни роли, така че те да могат да помогнат за обучението на новия персонал в различните отдели. Има хиляди шаблони за обучение на служители в ресторанта, достъпни онлайн. Можете също така да създадете свой собствен, като работите с вашите опитни служители. Не забравяйте да актуализирате плана си с течение на времето.

3. Определяне на насоки и наблюдение

Важно е да знаете, че обучението на персонала ви не завършва с предоставяне на инструкции и ориентация за бизнеса ви. Мениджърите на ресторанти се съветват да продължават да ръководят и наблюдават действията както на новия, така и на настоящия персонал.

Може би се чудите защо това е важно. Така се гарантира, че новонаетите практикуват това, на което са били научени. Най-добрият начин да се осигури непрекъснато обучение на новия персонал е чрез един ръководител. Това не само ще елиминира загубата на време, но ще осигури по-добро управление и насоки.

4. Външно обучение – защо

Изброеноото до тук не е достатъчно Светът се променя и в резултат на това е важно да сме в крак с новите и нововъзникващи тенденции. Единственият начин да го направите е чрез външно обучение. Става дума да се наеме или да ина партнъорство с външна обучаваща компания. Разбира се,  единствената цел е да обучи вашия персонал. Обучителите могат да го направят на място или чрез онлайн класове.

5.Обучете персонала си да използва най-новите технологии

Всяка нова технология помага да се улесни работата и като такава тя играе важна роля във всички индустрии и предприятия. Ресторантът не е изключение. Ресторантите са напреднали  в това отношение много. За България – за съжалениет, това се отнася самоа за част от тях.

Днес клиентите могат да правят поръчки чрез мобилни приложения и да искат доставка директно до домовете или офисите си. Това не е всичко. Що се отнася до подаването на поръчки, кухненският персонал е в състояние да го направи чрез определена технология. Да научите персонала да използва най-новите технологични инструменти във вашето заведение е плюс.

6. Награждаването на най-добрите служители е част от обучението

Предоставянето на най-доброто обучение в ресторанта на новия персонал не е достатъчно. Трябва да започнете да разпознавате най-добрите си служители и да ги награждавате. Това ще мотивира останалите членове  на персонала, което е допълнително предимство за вас, защото производителността ще се подобри.

Един от най-добрите методи в това отношение става с прилагане на програмата за награди „Служител на месеца“. Е, това може да звучи като клише, но помага за повишаване на морала на служителите. За да направите програмата атрактивна, придружете я с награди или парични бонуси.

Вместо заклюяение.

Като мениджър или собственик на ресторант трябва да знаете, че вашите служители са лицето на бизнеса ви. И не бива да се подценява въпроса за обучение на персонала в ресторанта.

Харесаха ли ви горните 6 стъпки за ефективно обучение на персонала на вашия ресторант? Оставете коментар и споделете статията с колегите си.

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни