Skip links
качество на месото и възможни дефекти

Окачествяване на месото

Loading

Окачествяване на месото – важен етап, предшестващ кулинарната му обработка

4.Показатели за окачествяване на месото са:

4.1.Цвят

Tова е първият органолептичен показател, чрез който се преценява дали месото е прясно и безопасно за консумация. Той се определя от съдържанието на миоглобин в него. 

4.2.Вкус

Типичният вкус на месото се определя от разграждането на протеините. Така има пептиди и аминокиселини, които създават типичните миризма и вкус на месо. Те са с леко горчива нотка, която се омекотява от леко сладкия компонент на гликопротеина на колагена. В допълнение, киселините като  млечната киселина, която се образува  при разграждането на гликогена, както и глутаминова киселина от разграждането на протеините, усилват вкуса на месото.

Важен изходен материал за по-нататъшни реакции е рибозата, която участва като редуцирана захар в реакциите на Maillard при изгаряне или покафеняване на месото. Освен първоначално присъстващите аромати, обработката и методите на готвене и използването на билки и подправки също влияят върху общото сетивно впечатление.

4.3.Мирис

Първичните ароматични вещества се съдържат в месото като летливи съединения, а вторичните ароматични вещества  се образуват  при кулинарна обработка.

  • Първични ароматични вещества

Те възникват в метаболизма на животното чрез биологични и ензимни вещества и  зависят и от вида и възрастта на закланото животно.

  • Вторични ароматични вещества

Те се създават по време на преработката на месото. Например при: механично третиране на храната (начукване на парчета месо) отделените ензими създават ароматно активни съединения,  термична обработка (пържене, печене – реакции на Maillard), микробни реакции (ферментация), разваляне по време на съхранение (гранясване), взаимодействие със замърсители (от опаковката). 

4.4.Консистенция на месото

Един от най-елементарните методи за определяне консистенцията на месото е с тест чрез натиск с пръст: то не трябва да се поддава твърде много и да се усеща като гъба.

Консистенцията на месото зависи не само от възрастта и пола на животното, но и от дебелината на мускулните влакна и от съдържанието на съединителна тъкан.

  • Мускулни влакна  – структурата на мускулните влакна влияе върху консистенцията и качеството на месото. Колкото по-фина е  тя, толкова по-високо е качеството му.
  • Съединителна тъкан – количеството на съединителната тъкан оказва значително влияние върху консистенцията и качеството на месото. Колкото по-голямо е нейното процентно съдържание, толкова месото е по-твърдо и с по-ниско качество.

4.5.Капацитет за задържане на сока

Под капацитет за задържане на сок се разбира способността на месото да задържа собствената си вода, както и добавената вода по време на по-нататъшната обработка. И в двата случая той се определя от стойността на рН и йоните, присъстващи в мускула. Загубата при съхранение и топлинна обработка не трябва да надвишава 22% при говеждо месо с добро качество. Месото, което се възприема от сетивата като особено сочно, има ниска загуба на вода при съхранение и при кулинарна обработка. Способността за задържане на сок зависи както от  животинския вид, така и от вида на разфасовката, тъй като съотношенията  на съединителната, мастната и мускулната тъкан варират.

4.6.Вид на месото

 Прясното говеждо месо е тъмночервено, прясното агнешко е светлочервено –  понякога с лека мраморна мазнина. Прясното свинско месо изглежда розово. Прясното дивечово месо, от друга страна, е червеникаво до почти тъмнокафяво. 

4.7.Възраст на животното 

 Цветът на месото обикновено е по-светъл при по-младите животни, отколкото при по-възрастните. Цветът на птичето месо или мазнината,  в която то е обвито, също може да варира в зависимост от храненето.

4.8.Начин на хранене на животното

Съставът на фуражите, с които се хранят животните, може да окаже значително влияние върху цвета и качеството на месото. Някои от тях могат да се използват целенасочено, за да се постигне определен резултат. Например, храненето с царевица променя цвета на пилешкото месо от бледорозов до жълт, а испанската порода прасета Pata negra през последните няколко месеца се хранят изключително с жълъди.

Впечатлението от цвета също зависи от естеството на повърхността. Тя не трябва да изглежда лепкава и мазна. Нужно е да бъде без видими синини особено при птичето месо.

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни