Skip links

Откриване на ресторант

Loading

Представяме ви ръководство за откриване на ресторант

Откриване на ресторант – лесно ли става това? Ето едно приятно и информативно четиво, което дава насоки за откриването на ресторант. Да си ресторантьор в наши дни е модерно. Пък и ресторанти се откриват непрекъснато. Малки, големи, в града, в планината, край морския бряг…

Но дали е толкова лесно и може ли да стене така, че начинанието да не е успешно?

Да, време е да напомним, че да стане човек ресторантьор не е лесна работа, а истинско предизвикателство. Представяме ви полезно ръководство за ресторантьори Step by step.

Ето малко любопитни данни за първия ресторант в света.

Самата дума ресторант  според Уикипедия идва от френски: Restaurant, свързва се с глагола възстановявам, това е „заведение, в което се сервират храна и напитки за обществеността (широката публика) срещу заплащане.“ Смята се, че ресторантите се появяват през 13-ти век в Хангжу, културен, политически и икономически център на Китай по време на династията Сун. Те  са наследници на чайните в тази страна. А на Запад историята на тяхното възникване е свързано с кръчмите и хановете от стари времена. Тези заведения са били насочени към пътуващите хора и местните жители рядко се хранели там. Едва през 18-ти век се появяват ресторанти, чиято основна цел е била в тях да се приготвят и сервират ястия, които посетителят  избира по свой вкус.

Книгата на рекордите на Гинес сочи, че най-старият съществуващ днес ресторант е от 1725 г  – Собрино-де-Ботин (Sobrino de Botin) в Мадрид, Испания.

Какви видове ресторанти има?

Ресторантите се класифицират или диференцират по различни начини. Основните фактори за тяхното разделение  могат да бъдат свързани със самата храна (например,  вегетарианска, морска и др.); с кухнята (например, италианска, китайска, японска, индийска, френска, мексиканска, тайландска и др.) или осначина на неговата организация (например, ресторант драйв, бар-ресторант).

В допълнение, ресторантите могат да се различават по отношение на фактори като: бързина на приготвяне на храна (за бърза храна), местоположение, цена, обслужване или високи технологии, използвани при оборудването (например, напълно автоматизирани ресторанти).

С една дума те могат да се класифицират по най-различни критерии.

Но най-често те варират от евтини и неформални заведения за хранене, посещавани от хора, работещи наблизо, които предлагат скромни ястия, сервирани в нормални за хранене условия, на ниски цени, до ултра скъпи заведения, в които обстановката е зашеметяваща и авангардна, храната необичайна и скъпа…и не на последно място, изискващи специален дрес код.

  • В първия случай клиентите обикновено носят ежедневни дрехи.
  • В последния случай, в зависимост от културата и местните традиции, те могат да са с бизнес (класически) облекло или официални вечерни дрехи.
  • Обикновено в клас средни и скъпи ресторанти клиентите са седнали на маси, поръчките им се вземат от сервитьор, който носи храната, когато тя е готова. След ядене се плаща сметката. Някои ресторанти, нямат сервитьори; клиентите използват подноси, върху които поставят избраните храни и напитки. Преди да седнат, те плащат на касата. Тоест, става дума за ресторант тип менза,стол или бюфет. В тях има  понякога сервитьори, които сервират напитки или алкохол.
  • На корабите и във влаковете има туристически ресторанти за удобство на пътниците.

Напоследък ресторантьорският бизнес става все по-популярен.

Много  хора се опитват да отворят ресторант с нестандартна кухня, с изключителен интериор, с жива музика, със собствени менюта и с дори наемат чуждестранни готвачи. В крайна сметка сега обхватът за творчество в тази област е огромен – основното е да има средства за инвестиция и добра организация.

Но ако някой реши да стане ресторантьор – как  да се справи с големия поток от проблеми и въпроси, как да започне да печели и да привлича клиенти?

Сайтът Chef & Gastro е специално професионално ориентиран в тази насока и предоставя ценна информация. Чрез своя екип от професионални готвачи, юристи и маркетинг специалисти представя изключително широко портфолио от продукти, ноу-хау, творчески и технически решения, така че ресторантьорът да намира всичко, което търси на едно място, да пести време, пари и да бъде по-успешен и доволен.

Ето мнението на специалистите от Chef & Gastro по този въпрос.

Какво трябва да се направи, преди да се започне да се пише бизнес план за откриване на ресторант?

Нужна е първо концепция за заведението. Да, това е важно и основно.  Трябва да се вземе правилно решение за концепцията на ресторанта, който се планира да отвори врати.

Това може да бъде:

– луксозно заведение,

– народен тип ресторант,

ресторант за бързо хранене,

ресторант, свързан с определена кухня,

ресторант със смесена кухня.

Ресторантите от висок клас са доста сложни за откриване и изискват голям капитал.

Те после обаче разчитат на приходи не само от клиенти. Такъв ресторант не трябва да бъде позициониран на шумни места, като например, близо до гара или на кръстовище на централни улици. Заведението трябва да бъде проектирано предимно за комфорт и уединение, асортиментът в менюто трябва да е голям и разнообразен. Ресторантът от елитен клас изисква значителни инвестиции и е с много дълъг период на изплащане. Изискан дизайн, ястия от най-висок клас, висококачествени покривки, салфетки и прибори, любезни сервитьори, висококвалифицирани готвачи, скъпи продукти – това е само малък списък за всичко, което изисква един луксозен ресторант. А самата кухня трябва да е оборудвана перфектно с нови уреди последен писък на модата в тази сфера.

За начинаещи в ресторантьорския бизнес най-подходящ е за старт е народният тип ресторант или пък ресторант-кафе.

Става дума за заведение със семпъл и изчистен дизайн, което може да се отвари в търговски центрове, в центъра на града или дори в курортно селище.  Такъв ресторант е предназначен за посетители от средната класа, предоставя доста разнообразно меню на достъпни цени. Заведение от този тип за хранене  ще се изплати по-бързо и ще бъде много по-лесно да спечели популярност сред клиентите. Неговата кухня също изисква професионално оборудване, но не  е задължително всичко да е от най-високия клас. Някои уреди първоначално е възможно да се втора употреба.

Рисковано е да се отвори ресторант, доминиран от екзотична кухня.

Оказва се, че готвач, който не е достатъчно компетентен в приготвянето на храна за специфична регионална кухня, направо може да фалира ресторанта. По принцип в България популярни са ресторанти с италианска, френска, китайска, индийска и др. Разбира се, че подобен ресторант ще струва скъпо на собственика си, защото ще е необходимо постоянно да купуват продукти, екзотични за страната ни от различни доставчици. Но ако това ново заведение, ако е с добра реклама и отличен готвач,  ще започне да печели доста бързо.

Какви са основни етапи в един бизнес план  при откриване на ресторант?

Мнозина погрешно вярват, че ресторантьорството е лесен и печеливш бизнес. И въпреки че на думи всички разбират, че в началото е нужен бизнес план, в действителност такъв не се прави – хората просто решават да го отворят и да го разберат…. А липсата на планиране почти гарантира провал. Според статистиката 50% от заведенията оцеляват до първия си рожден ден, а 10% до третия.
Бизнес планът включва: местоположение, концепция, инвестиционни разходи, финансов модел и разработка на бюджета, като се вземат предвид постоянните разходи и еднократните разходи.

Какво трябва да включва качественият бизнес план?

Всяко малко нещо, което се отнася до бъдещото заведение за хранене. Едва тогава по време на целия процес на откриване на хранителното заведение ситуацията ще бъде под пълен контрол. На първо място е важно да проведат маркетингови изследвания (за това може да се наеме специалист или консултантска компания), за да се разбере кое място в града е най-подходящо за ресторант с вече избрана концепция. Освен това е нужно да се проучат конкурентите наблизо, какви са техните цени, ако има недостатъци в бизнеса им, кои клиенти потенциално ще посетят новия ресторант и колко могат да похарчат. Това е основната стъпка към правилния избор. Всичко изброено рефлектира както върху интериора, така и на цените в менюто.

След това се изчислява бюджета и периодите на изплащане на ресторанта.

Тук се включват следните параметри: разходите за строителство / наем, разходите за ремонт на помещенията до ключ, регистрацията, закупуването на професионално оборудване, размера на възнаграждението на персонала, цената на суровините. Средните месечни разходи и желаната печалба се записват, след което се изчислява след какъв период от време ресторантът ще стане печеливш. Бизнес планът задължително трябва да включва рискове и план за действие при определени проблеми. Винаги трябва да има план за действие в извънредни ситуации, за да се минимизират загубите. Запомнете: без подходящото професионално оборудване – няма добър ресторант!

Вижте още: Пол (Paul Bocuse): кулинарният гений

Важно е да се изчисли и всичко по отношение на оборудването при откриването на ресторанта.

Какъвто и ресторант да се отворя, без висококачествените устройства за съхранение и обработка храната, не може. На първо място, ще трябва да се отделят средства за вентилация, климатизация и ВиК услуги, които са специфични.  След това е необходимо да закупи цялостното оборудване…до последната лъжичка. Планира се също броя и вида на персонала, средствата за рекламата и …бъдещото меня с ценова листа.

Следва процес по реализация на всичко написано в бизнес плана по отношение на откриване на ресторант. Както и попълване на цялата документация с разрешителни за новото заведение за хранене.  Ако се стигнали до тук и се колебаете как точно да откриете или оптимизирате своя ресторант, свържете се с Chef & Gastro: доказани професионалисти в бранша.

Всички публикации са обект на авторско право и могат да бъдат публикувани от други сайтове и медии само с писменото съгласие на Chef & Gastro.

5/5 (7)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Документи за откриване на заведение - какво още.... - Chef and Gastro
    Permalink
  2. Хигиена на ресторанта - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни