Skip links
пикантна храна

Пикантни храни: защо са предпочитани?

Loading

Пикантни храни – научете защо са предпочитани?

Пикантните храни са сред най-популярните  в много страни. Те се консумират както като основно ястие, така и като гарнитура. В много кухни подправките се използват за подобряване на вкуса на ястието, докато в други кухни подправките служат  за маскиране на неприятните вкусове на  храната.

Прилагателното пикантен често служи за описание на храни, които съдържат много подправки. Може да бъде една храна повече или по-малко пикантна, или просто екзотична, или с нетрадиционни комбинации от съставки, според нашия вкус.

Пикантните храни са вкусни и придават на езика ви лек или огнен вкус, когато ги ядете. Много пикантни храни доставят ключови витамини и минерали, като фибри и витамин А, от които се нуждаете за добро здраве. Те също така съдържат съединения, които могат да ви предпазят от определени здравословни проблеми.

Ето и 3 особено пикантни храни – подправки в кухнята.

Люти чушки

Лютите чушки са сред най-известните пикантни храни и техният вкус се дължи на съединение, наречено капсаицин. Според медицинския център на Университета в Мериленд капсаицинът може да бъде полезен като болкоуспокояващо средство и се използва за лечение на определени заболявания като храносмилателни проблеми, лош апетит и нарушения на кръвообращението. Колкото повече капсаицин съдържа една чушка, толкова по-пикантен ще бъде вкусът й и толкова по-висок е рейтингът на Scoville. Оценките на Scoville класират чушките според техния парливо-пикантен вкус. Сладките чушки са в долната част на списъка, докато чушките халапеньо са с рейтинг на Scoville между 500 и 5000. Тайландската люта чушка има рейтинг на Scoville между 50 000 и 150 000, докато една от най-пикантните чушки е bhut jolokia, която е с  класация от 1 001 304.

Чесън

Въпреки че далеч не е толкова пикантен, колкото най-пикантните чушки, чесънът има такъв ефект, особено когато се консумира суров. Алицинът е съединението в чесъна, което му придава парлив вкус. Това е и съединението, което придава на чесъна толкова впечатляващи ползи за здравето.

Къри

Въпреки че не всички смеси с къри са пикантни, много могат да имат доста парлив вкус. Кърито зависи от това какви подправки са включени и по колко в него. Много рецепти с къри на прах изискват кайен на прах, който съдържа капсаицин и може да бъде доста огнен. Лютият червен пипер има рейтинг на Scoville между 30 000 и 50 000, което означава, че е доста по-пикантен от чушките халапеньо и серано. Други съставки също могат да добавят малко количество пикантност. Куркумата, основната съставка в повечето рецепти с къри, има топъл вкус, който не е впечатляващо пикантен, нно пък е доста отчетлив.

Пикантни храни – вкусна кухня.

Много азиатски рецепти могат да бъдат доста пикантни, ако включва пресни чушки или кайен на прах. Някои също изискват пресен чесън, който добавя малко повече пикантност.

Най-вече, когато мислим за пикантни храни, се сещаме за индийската кухня, която е известна с многото си подправки. Тя е една от най-сложните и разнообразни кухни в света. Повечето ресторанти по света сервират индийска кухня, която може да бъде разделена на три категории: южноиндийска, източноиндийска и западноиндийска. Тя използва много подправки, за да подобри вкуса на своите ястия, докато британските им колеги добавят подправки, за да прикрият вкуса на гозбите, които са с къри. Освен това подправките могат да се използват за медицински цели – например канелата поради противовъзпалителните си свойства служи за лечение на болки в гърлото, а куркумата пък е мощен антиоксидант.

Испанската кухня също е с доста пикантен вкус.

Испания предлага голямо разнообразие от вкусни комбинации от зеленчуци, риба и месо, когато става въпрос за гастрономия. Оризът обикновено се използва в паеля, която се предлага навсякъде. Испанската кухня предлага също богато разнообразие от подправки, които придават пикантен вкус на храната

Когато различни подправки и техники за приготвяне на пикантни храни се прилагат за приготвяне на здравословна храна, ние получаваме вълшебната комбинация, която ни позволява да се наслаждаваме както на богатите аромати и вкусове, така и на ползи за здравето и храненето.

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни